Skip to main content

Serbia, Beograd - Vandring på balkan med serbisk og rumensk kultur

Spennende vandring på Balkan

På denne reisen tar vi deg med til et helt spesielt sted på grensen mellom Serbia og Romania. Her skal vi vandre i urørt natur og bli kjent med den lokale historien som dateres helt tilbake til år 9500 f.kr. Sammen skal vi besøke fjellandsbyer, gå gjennom frodige enger og besøke termalbadene som har blitt brukt i århundrer av de lokale innbyggerene. I denne delen av Balkan der knapt en turist har satt sin fot, blir du ønsket varmt velkommen. Dette er ikke bare en vandretur, men også et møte med serbisk og rumensk kultur.

Høydepunkt

  • 2 ulike land på en og samme tur – Serbia og Romania
  • Besøke en av de aller første bosetningene i denne delen av Europa
  • Avslappende besøk i termalbad
  • Båttur på Donau
  • Bo i spalandsbyen Baile Herculane i Romania
  • Besøke Jernporten
  • Utendørs utstilling med tre- og steinskulpturer.

På reisen

Beograd betyr direkte oversatt den hvite byen og er ofte beskrevet som eventyrlysten, frittalende og
dumdristig. I byen kan du se stalinistisk arkitektur inneklemt mellom mesterverk i jugendstil. Langs
den livlige promenaden Knez Mihailova, finner du mange kaféer og iskrem-barer. På vei ned Knez Mihailova en gågate der historiske bygninger pryder gaten hele veien ned til festningen Kalemedan, starter vi dagen med en flott byvandring og omvisning i festningen.


Golubac festning var tidligere en festningsby i middelalderen, nydelig plassert ved bredden av elven Donau. Festningen er strategisk plassert der elven smalner ved inngangen til Jernporten. Golubac festning har en turbulent historie og før festningen ble oppført var området en romersk bosetting.

Jernporten
På båtturen på Donau besøker vi landsbyen Tekija, hvor vi finner Jernporten. En dyp kløft som utgjør en del av grensene mellom Serbia og Romania. Strekningen som går under Jernporten, er ca 3 km. Dette regnes som en av de mest imponerende juv i Europa.

Vandring på reisen

Vi går på deilig sti i frodig og tett skog med fantastiske utsiktspunkt over blant annet Donau og Jernporten. Det er enkle vandringsetapper og vi går i nasjonalparker, på toppturer, blant fossefall og spennende grotter. Alle dagene er det lagt opp til lett til medium vandring. Langdene varierer mellom 16 og 11 kilometer.

Vår norske vandringsleder

Ragnhild Birkelund er veldig glad i å gå på tur og er alltid på utkikk etter nye steder å utforske. Naturen gir henne energi, inspirasjon, ro og glede. Hun er opptatt av å bevare naturen og tror dette kan best oppnås gjennom å bli glad i den og få respekt for den. Hennes motto er: Ta med deg kun bilder, legg igjen kun fotspor. Les mer om Ragnhild her

Status:
Fullt

Søk reise

Dag for dag program

Program for reisen

Dag 1:
Vi ankommer Beograd der vi blir tatt imot av vår lokale guide. Bussturen fra flyplassen til hotellet tar ca 30 minutter. Vi sjekker inn på Holiday Inn og har resten av dagen til å bli kjent med både Beograd og våre nye reisevenninner.
Vi blir med på en guidet bytur og får en omvisning i festningen som ligger flott til med utsikt over elvene Sava og Danube. Beograd er en av fire byer som ligger ved elven Donau. Det er veldig populært blant byen innbyggere å tilbringe mye tid nede ved den vakre elven. Vi spiser vår første middag sammen på den 200 år gamle restauranten Question Mark.

Dag 2:
Vi nyter en deilig frokost før vi setter oss i minibussen og kjører til byen Donji Milanovac. Bussturen
tar ca 2,5 time, men på veien stopper vi for å besøke Golubac festning. Vi strekker på bena og tar en
liten runde rundt den imponerende festningen.

Golubac festning var tidligere en festningsby i middelalderen, nydelig plassert ved bredden av elven Donau. Festningen er strategisk plassert der elven smalner ved inngangen til Jernporten. Golubac festning har en turbulent historie og før festningen ble oppført var området en romersk bosetting. Festningen har hele 10 tårn med adkomst fra flere kanter for forsyning av våpen og ammunisjon, og den har skiftet herredømme en rekke ganger mellom tyrkere, ungarere, serbere og østerrikere.

Vi spiser lunsj ved en av de mange idylliske fiskerestaurantene ved Donau før vi fortsetter til neste stopp, Lepenski Vir, en bosetting fra neolittisk tid (omkring 9500 år f.kr). Arkeologer hevder at dette er den aller første byen i Europa.

På ettermiddagen ankommer vi den hyggelige byen Donji Milanovac som ligger langs Donau. Vi
avslutter dagen med en avslappende båttur på Donau til landsbyen Tekija. Med sine knappe 1000
innbyggere, er dette allikevel en veldig populær destinasjon å besøke. Her finner du Jernporten som er en dyp kløft som utgjør en del av grensen mellom disse to landene. Strekningen som går under navnet Jernporten, er ca 3 km. Dette regnes som en av de mest imponerende juv i Europa.
Vi nyter en middag ved elvebredden før vi sjekker inn på hotellet vårt.

Dag 3
Etter frokost skal vi ha en kort transport til vårt startpunkt for dagens vandretur. Vi skal gå en runde
der det høyeste punktet er Strbac Peak (768 moh). Vi går på deilig sti i frodig og tett skog. Dette er det nærmeste du kommer en jungel i Europa! På det høyeste punktet får vi en fantastisk utsikt over Donau og Jernporten som vi besøkte dagen før. Vi nyter medbragt matpakke i nydelige omgivelser. På kvelden besøker vi øko-komplekset Kapetan Misin Breg som ligger 6 km utenfor Donji Milanovac. Stedet ligger på en høyde med utsikt over Donau, som vi nå har sett fra flere flotte utsiktspunkter. Her kan vi også ta en titt på utendørs utstillingen “Man, wood, water” som består av tre- og steinskulpturer eller besøke deres eget vinmuseum som åpnet i 2013. Etter å kikket oss litt rundt skal vi nyte en tradisjonell og hjemmelaget middag.

Vanskelighetsgrad: Lett
Lengde: 14 km
Varighet: 5 timer (effektiv gangtid ekskl. pauser)
Oppstigning: 750 m
Nedstigning: 750 m

Dag 4
Vi spiser frokost og sjekker ut av hotellet. I dag skal vi over til Romania og første stopp er
termalbad-byen Baile Herculane. Vi kjører ca 1,5 time før vi begynner dagens vandretur. Vi skal
vandre i nasjonalparken Domogled og har med oss en guide fra nasjonalparken som forteller oss litt om plante- og dyrelivet i parken. Nasjonalparken består av frodig skog og vi går på fine og gode stier hele dagen.

Vi skal overnatte på Hotel Aphrodite som pleide å være et eksklusivt hotell under kommunisttiden. Eksteriøret på hotellet er fortsatt akkurat som det var i kommunistisk tid, men interiøret har blitt
modernisert og hotellet tilbyr også spatjenester samt har en av de beste restaurantene i Baile
Herculane. 

Vanskelighetsgrad: Lett
Lengde: 11 km (effektiv gangtid ekskl. pauser)
Varighet: 5 timer
Oppstigning: 1020 m
Nedstigning: 1000 m

Dag 5
Dagens tur er ved dalen Valea Lui Stan i den samme nasjonalparken vi besøkte i går. Også i dag er
turen en rundtur der de som vil kan bli med på topptur.
Etter å ha opparbeidet en god apetitt, skal vi spise dagens lunsj med en lokal familie der vi får servert hjemmelagde tradisjonelle retter.

Etter noen dager ute på vandring, fortjener kroppene våre litt ekstra pleie. På ettermiddagen besøker vi derfor et termalbad og svømmebasseng i gammel, romersk stil. Etter et avslappende besøk i spaet,
nyter vi en deilig middag før vi tusler tilbake til hotellet for en god natts søvn.

Vanskelighetsgrad: Medium
Lengde: 16 km (20 km inkl topptur)
Varighet: 6 timer (effektiv gangtid ekskl. pauser)
Oppstigning: 1100 m
Nedstigning: 1100 m

Dag 6
Vi skal holde oss i nasjonalparken Domogled og denne dagen foregår i vandringen i det som kalles
Sør-Karpatene. Elven Cerna renner gjennom her og gir oss både vakre fossefall og spennende grotter. Vi holder oss i det frodige landskapet og turen går på fine stier.

Vi skal bo en siste natt til på hotellet vårt i spabyen og spiser middag på en de lokale restaurantene i
byen.

Vanskelighetsgrad: Medium
Lengde: 16 km
Varighet: 4 timer (effektiv gangtid ekskl. pauser)
Oppstigning: 750 m
Nedstigning: 750 m

Dag 7
Vi skal forlate Romania og returnerer tilbake til Serbia og hovedstaden Beograd. Dette blir turens
lengste transportetappe og vi stopper og spiser lunsj og strekker på bena på veien. Når vi kommer
frem til Beograd sjekker vi inn igjen på Holiday Inn, det samme hotellet vi bodde på første natten.
Vi bruker ettermiddagen og kvelden i Beograd og spiser en felles avskjedsmiddag på en av de koselige restaurantene i den gamle delen av Beograd som kalles Skadarlija. Her finnes det mange koselige og autentiske restauranter og er et hyggelig sted å avslutte denne fine rundreisen gjennom Serbia og Romania på.Dag 8
Vi spiser frokost og ta en rolig morgen før avreise til flyplassen. Hotellet ligger i et livlig
studentområdet med flere caféer og om du vil ta en siste kaffe her, er det mulig du kan rekke det før
avreise til flyplassen.

Kart

  • NRF Logo
  • Reisegarantifondet Logo