Skip to main content

Israel, Tel Aviv - Midtøstens svar på Barcelona; sol, bad og herlig mat

Status:
Fullt

Bli med til Midtøstens hippeste by med fokus på vegetarmat

Opplev asias Barcelona; Tel Aviv som er bare fem timers flytur unna, sommervarme i oktober og en veldig behagelig blanding av vestlig komfort og Midtøstens travle markeder og smaksrike kjøkken med overflod av vegetarmat. Kort vei fra hotellet til langstrakte strender langs Middelhavet. Reisevante Ingeborg er vår leder og legger til rette for utflukter til matmarked, sykkelturer, til Dødehavet og Jerusalem (korte avstander men ikke inkludert). Åpent for menn og kvinner.

Om Tel Aviv

Tel Aviv har alt det vi nordmenn ønsker oss for en opplevelsesrik ferie – og enda litt til! Kilometervis med vakre strender, masse sunn og smaksrik mat fra de fleste verdenshjørner, gatemarkeder, grafittikledde nabolag og en hyggelig befolkning. I tillegg er byen ren, lett å navigere i og du kan ferdes trygt på kveldstid. Strandpromenaden i Tel Aviv går flere kilometer opp langs Middelhavskysten. Her er det perfekt å gå en tur langs stranda, sykle en tur på den fine sykkelveien, eller sette deg ned på en cafe eller på trappene for å observere menneskelivet. Promenaden går fra Jaffa i sør og helt opp til havneområdet i nord og er fylt med parker, gangveier, strender og cafeer. Den beste måten å utforske hele promenaden på er å leie en bysykkel eller sparkesykkel og rulle avgårde.
Jaffa var tidligere en havneby med en majoritet av arabere, men den ble slått sammen med Tel Aviv i 1950. Det er funnet bevis på bosetning her allerede så tidlig som 7500 år før kristus. I dag består bydelen av et havneområde hvor gamle fiskebåter fortsatt kommer til havn, trange brosteinsbelagte gater, et klokketårn og et veldig kreativt loppemarkedområde. Fint å gå hit for å gå på en av de koselige utestedene eller titte innom et kunstnerverksted.

Her skal vi bo:

I sentrum av Tel Aviv ligger noen koselige boutiquehoteller. VI har valgt oss Center Chic hotel som har en herlig "rooftop bar" med utsikt over byen og havet. Det er kun 10 min å gå til stranden og her har du fordelen av å bo hvor ting skjer. Mange restauranter, barer og butikker i nabolaget. Hotellet har gratis sykkelutleie. Vi har frokost inkludert her alle dager. Er det av intersse vil hotellet legge til rette for yoga før frokost noen morgner på taket. Hotellets nettside

Her er en liten videosnutt med smakebiter fra hotellet:

Mat og drikke

Israelsk mat er en god miks av det som serveres i Midtøsten, med hummus og falafel som de mest populære rettene. Plantebasert mat er lett å få tak i. Hvis du har et ønske om å lære mer om vegetarmat så er dette det perfekte reisemålet! Tel Aviv er for tiden den byen i verden med flest veganske restauranter, omtrent 400, og tallet øker. Mye av den israelske maten er naturlig vegansk. I tillegg finner du også egne veganske pizzarestauranter, sushisjapper, etiopiske spisesteder og andre verdenskjøkken-konsepter. Kort fortalt er den israelske maten velsmakende med et stort utvalg ferske grønnsaker tilbredt på ulike måter tilsatt en passe mengde krydder og olje. Å bestille meze, ulike sauser og salater servert i små skåler, og pitabrød som kan brukes til dypping, er en populær forrett i Israel.

Utflukter

Vi har hotellrom i Tel Aviv i 7 netter. Det er korte avstander i Israel så har du i tillegg lyst å dykke ned i flere tusen år gammel historie blir du med oss til Jerusalem. Det er kun en snau time unna fra Tel Aviv (vedlig bra veier), med rutebuss og kan organsiere med en dyktig lokal guide i 2 timer som veileder oss til de viktigste severdighetene.

Vi anbefaler også en utflukt til Dødehavet, som egentlig ikke et hav, men verdens lavest beliggende sjø. Den ligger 400 meter under havets overflate, og er dermed jordens laveste punkt. Saltinnholdet er på nesten 35 prosent, så intet levende kan overleve. Derfor navnet Dødehavet. I tillegg til enorme mengder salt, inneholder sjøen mineraler, og herligheten fungerer derfor som et gigantisk spaanlegg. Her flyter du som en kork i vannet. Området er også det perfekte sted for rekreasjon og avslapning. Smør på med svart leire, og kanskje en god massasje og trekk inn den rene luften. Da får du krefter til å returnere til hverdagen hjemme:) Det tar ca 1,5 time å kjøre fra Tel Aviv til Døde Havet og det går buss flere ganger om dagen.

Høydepunkter

Sol og bad på lange, hvite Middelhavsstrender
Smak deg rundt i byen med flest veganrestarutanter i verden
Bli servert middag i bekmørket av døvblinde på Blackout Restaurant
Smak, lukt og lær om israelsk mat på guidet mattur på Carmel matmarked
Utforsk Tel Avivs unike nabolag: gatekunst i Florentin, gammel historie i Jaffa og koselige fortauskaféer og nisjebutikker i Neve Tzedek
Sykkeltur langs strandpromenaden og langs koselige Rothschild Boulevard
Mulighet for dagsturer til Jerusalem og Dødehavet

Praktisk info

For å reise til Israel trenger du hverken visum eller å stille klokka mer enn en time fra Norge. Vannet er rent nok til at det kan drikkes fra springen, og du trenger ikke reiseadapter til de elektroniske tingene dine. Du trenger ditt pass som skal være gyldg minst 6 månder etter hjemkomst. Mer info her fra Ingeborgs blogg:
Info Tel Aviv

Hvem leder reisen?

Ingeborg Lindseth er en nysgjerrig reiseblogger og fotograf som har besøkt over 70 land. Hun elsker å finne nye plasser med egenart hvor hun kan prøve smaksrik vegetarmat, utforske spesielle naturfenomener og snakke med hyggelige lokalfolk. Reisebloggen hennes heter Hamacareise (hengekøyereise), og den vant prisen for beste norske reiseblogg i 2016. Ingeborg er 30 år. Tel Aviv er en av de kuleste storbyene hun har vært i de siste årene, og hun er overbevist om at dette og er en by mange nordmenn ville digget, bare de hadde vist om den. Reisebloggen hennes kan du sjekke ut her: Blogg

Reisen passer for deg som

- Digger kombinasjonen av storby og strandliv, med et krydder av kultur og historie
- vil bli inspirert til å spise mer plantebasert mat
- ønsker å forlenge sommeren til langt ut i oktober
- liker å shoppe både på markeder og nisjebutikker
- elsker å ta en drink på en kul rooftopbar
- liker koselige nabolag med særegne fortauscafeer, barer og boutiques
- og passer for både menn og kvinner

Fem fordeler med å reise på gruppereise:

1. Har med kunnskapsrik leder – Du har med en leder som kjenner kultur, maten og menneskene, og kan svare på ting du lurer på eller bistå hvis det blir problemer.
2. Knytte vennskap – Gruppereiser er veldig gode arenaer for å møte nye mennesker som gjerne har noe til felles (her interessen for yoga og reising), men fortsatt helt annen bakgrunn og kanskje bor på en helt annen kant av landet.
3. Slippe planlegging – Mange synes det er stressende å skulle researche og planlegg en reise, og passe på å finne frem til riktig sted underveis. Fordelen med en gruppereise er at det aller meste er ordnet fra reisebyrået, og at man da kan slippe å bekymre seg og heller ta full ferie.
4. Fordype deg – Enten du lærer mer om et land eller en aktivitet er gruppereiser en bra måte å få ny inspirasjon og ferdigheter.
5. Få smaken på alenereising – Har du et ønske om å reise alene, men kunne tenke deg litt trygge rammer rundt reisen, er gruppereising en fin start. Du kan reise fra Norge alene med en gruppe, og utfordre deg selv litt hver dag med å gå litt turer på egenhånd.

Hjertlig velkommen til Tel Aviv med oss:)

Søk reise

Dag for dag program

Dag 1 - onsdag 9. okt
Avreise fra Oslo på sen ettermiddagen så du kommer deg fint til Gardermoen samme dag om du bor "utenbys". Vi lander i Tel Aviv kl 22.50, og blir fraktet fra flyplassen til hotellet i egen buss. Vi finner oss til rette på Center Chic Hotel og får oss litt etterlengtet søvn.  

Dag 2 - torsdag 10. okt
Frokost på hotellet. 
Rolig formiddag med lang frokost hvor vi møtes for å bli kjent med hverandre og byen.
Deretter blir det litt egentid frem til ettermiddagen hvor vi samlet tar oss til gamlebyen, Jaffa. Her går vi litt rundt i de trange smugene og ned til havnen, før vi ender opp på Blackout-restauranten. På Nalaga’at Center blir vi servert spennende matretter i bekmørket av blinde servitører, og får oppleve hvordan det er å spise som dem.

Dag 3 - fredag 11. okt
Frokost på hotellet. 
Formiddagen er fri til å nyte stranden, shoppe, utforske Tel Aviv, eller hva annet du måtte ønske å gjøre. 
Vi møtes til lunsj i Carmel matmarked, der vi spiser den lokale retten Shakshuka på en morsom gaterestaurant. Deretter blir vi tatt med på guidet tur på Carmel matmarked, der vi blir bedre kjent med det israelske kjøkken ved både å se, lukte og smake på deilige frukter og lokale retter. 

Dag 4 - lørdag 12. okt
Frokost på hotellet. 
Lørdag er sabbat i Israel, jødenes hviledag, og da er mye stengt. Dette er dagen hvor nesten alle byens innbyggere er ute og koser seg på stranden, i parkene og på restaurantene. Å gå og se på folkelivet er en opplevelse i seg selv! 
Vi møtes til lunsj for å spise på en ordentlig lokal hummussjappe. Der får vi servert ferskt pitabrød, syltede grønnsaker og en svær tallerken hummus som vil gjøre oss mette til langt utover ettermiddagen. 
Etter lunsj går vi til det trendye nabolaget Florentin, der vi fakter etter interessant og fargerik gatekunst. Hvis noen ønsker en kjapp innføring i gatefotografering kan Ingeborg også vise noen triks. Vi finner oss så en koselig fortauskafe hvor vi kan ta oss noen forfriskninger. 

Dag 5 - søndag 13. okt
Frokost på hotellet. 
Valgfri utflukt til Jerusalem. Jerusalem ligger under en time unna med buss. I Jerusalem tar vi oss til gamlebyen, og utforsker historiske steder som Via Dolorosa, Klagemuren, Klippedomen på Tempelhøyden og Oljehøyden med fantastisk utsikt utover byen. Ingeborg blir med på utflukten og vi kan leie inn lokal guide i 2 timer om det er av interesse?  
For de som ikke vil til Jerusalem blir det en deilig feriedag i Tel Aviv. 

Dag 6 - mandag 14. okt
Frokost på hotellet. 
Ingeborg tar med dem som ønsker på dagstur til Dødehavet, som ligger 2,5 times busstur unna. På veien kjører vi gjennom et ørkenområde, og havner nesten 400 meter under havnivå på en badestrand i Masada. Her tester vi flyteevnen i innsjøen som er en av verdens mest saltrike, og får oppleve hvordan saltet gjør huden glatt og deilig. Vi spiser lunsj og drar tilbake til Tel Aviv, slik at vi er tilbake ved middagstider. Utflukten er ikke inkludert, det er rimelig med lokal buss og det er en unik opplevelse!

Dag 7 - tirsdag 15. okt
Frokost på hotellet. 
Siste hele dagen i Tel Aviv er fri til å gjøre hva du måtte ønske, enten det er strandliv, shopping eller mer sightseeing i Tel Aviv eller andre nærliggende byer.  Vi tar en felles avskjedsmiddag på kvelden. 

Dag 8 - onsdag 16. okt
Frokost på hotellet. Vi gjør oss klare til utsjekk og avreise. Avreise til flyplassen blir 12.30. 
Flyet vårt går 16.10, og vi ankommer Gardermoen kl 20.40.   Tusen takk for nå!

Eksakte tider avtaler vi underveis, slik at det passer flest mulig.  

 

Kart

  • NRF Logo
  • Reisegarantifondet Logo
  • IATA Logo