Skip to main content

Svalbard, Longyearbyen - Jomfruelig landskap og herlig felleskap

Dato: 19.- 23.mars 2022

Svalbard - med tilnærmet uberørt natur

I mars åpenbarer den storslåtte arktiske naturen seg, og her forvalter Norge noen av jordens siste store områder med uberørt natur. Det vinterkledde landskapet lyser opp i pastellfargede sjatteringer før solen igjen er høyt på himmelen. Bli med på eventyr dager og gled deg over eksotiske naturopplevelser og rikt dyreliv. Se for deg at du suser over viddene i hundesleden; stillheten brytes av hundenes pusting og sleden som skjærer gjenom snøen. Opplevelsen og naturen er din, bare din! Benytt sjansen å bli med oss til Svalbard og opplev naturen som har stor egenverdi og super viktig for bevaring av det biologiske mangfoldet.

Vi skal på tur med hundeslede

På vinterstid kjører du slede på snø - en uforglemmelig opplevelse. Den eneste lyden på turen vil komme fra hundenes pust foran deg. Med de firebeinte som eneste motor, går turen i behagelig tempo og du får tid til å la inntrykkene synke inn. Du kan beundre den hvitkledde arktiske ørkene. Uansett kommer du tett på både hundene og naturen. Erfarne guider sørger for at du er trygg og at du får en unik opplevelse. Dessuten får du selv prøve deg som hundekjører, da man ofte er to og to som deler hundespann. Tilbake i hundegården er hundene alltid klare for kos og lek, og er du riktig heldig så får du hilse på de skjønneste valpene i hundegården.

ferie svalbard

Mitt første møte med Svalbard

Jeg var der første gang for nesten 40 år siden. Det er en enorm utvikling som har skjedd siden dess, også om det fortsatt kun er en "hovedgate" i Longyearbyen. Heldigvis er naturen fortsatt like uberørd også om det er blitt mange flere tilbud i sentrum. Jeg har vært her på alle årstider men mars er absolutt min favorittmåned å dra til Svalbard på. Hvorfor? Lyset, min venn, lyset!

Fakta om Svalbard

Navnet Svalbard er av norrøn opprinnelse, og er blitt forklart som «kjølig kant», «kjølig side» eller «den kalde kysten». Det kan vel helt sikkert stemme når vi skal til 78° nord. Øyene ble først tatt i bruk som en hvalfangstbase i det 17. og 18. århundre, men ble etter hvert forlatt. I begynnelsen av det 20. århundre begynte gruvedriften etter kull, noe som førte til at flere samfunn ble etablert på øygruppen. Svalbard er yngleplass for store mengder sjøfugl, men er også hjem for isbjørn, fjellrev, reinsdyr og marine pattedyr. Sju nasjonalparker og tjuetre naturreservat dekker to tredeler av øygruppen, og beskytter i stor grad den urørte og veldig skjøre naturen som preger Svalbard. Seksti prosent av øygruppen er dekt av isbreer, og øyene har mange fjell og fjorder. Sånn - da har vi repetert litt hisotire og geografi ;)

Longyearbyen – der det ekstraordinære er ordinært

Longyearbyen, det administrative hovedsetet på Svalbard, er en liten norsk metropol med 2400 innbyggere fra nesten 53 nasjoner. Den lille arktiske byen er bebodd av naturglade mennesker som lever i tett samhold under tøffe klimatiske forhold, med den høyarktiske villmarken på dørstokken. Byen er selve inngangsporten til naturopplevelsene og utgangspunktet for de fleste eventyr på Svalbard. Her begynner villmarka midt i byen, og den tar aldri slutt!

Longyearbyens sentrale plassering i et geopolitisk interessant Arktis, bidrar også til at den oppleves som større enn den faktisk er. Tilbudet til fastboende og gjester er dessuten overraskende godt, med flust av butikker og restauranter, barer og et fristende variert kulturtilbud. Her er Nordpolen nesten rett rundt hjørnet for puben. Noen synes kanskje det er rart at en by så uforskammet langt nord, har eget bryggeri, sjokoladeri og drivhus som forsyner alle med ferske urter og grønnsaker. Men slik er det altså!

Overnatting på Svalbard: Mary-Ann's Polarrigg

Vi skal bo på Longyearbyens mest unike hotell; Mary-Ann's Polarrigg. I løpet av de siste 20 år har Mary-Ann Dahle omsorgsfullt utviklet dette stedet til å bli et ettertraktet hotell med sjel. Hun har brukt mye av ting hun funnet på øya, ikke minst drivved og inspirasjon fra gruvene. Det er ekte vare! Stedet ligger sentralt i Longyearbyen så vi kommer oss lett rundt for å se stedet. Det er ca 40 hotellrom, og alle er unike i sitt slag.

Mest kjent er kanskje Vinterhagen restaurant - et sted hvor Artik møter Orienten. Store glassflater gjør at naturen kommer rett inn og gjør opplevelsen enda flottere. De bruker lokale råvarer så langt det er mulig og tar hensyn til allergier etc i sin mat tilberedning. Vi har daglig frokost og middag inkudert her på Mary-Ann's Polarrigg.

Svalbard

Reisens program

Se eget vedlegg for mer detaljer og dag for dag opplevelser. Det blir bli-kjent tur, hundesledetur, pub tur for de som vil, mange kulturopplevelser og herlig fellesskap.

Temperaturen i mars på Svalbard

Mars er en måned man feirer på Svalbard. Den 8.e mars kommer solen tilbake og det blir gradvis lysere og lysere for hver dag. Midnattssolen viser seg ikke før ut i april men vi merker godt at våren er på vei med det fantastiske lyset som vi blir omkranset av. Vi lager en egen pakkeliste til deg men vi kan avsløre så pass at det er lag på lag med ull som gjelder, og dun og vindtett ytterst.

Hvem passer reisen for?

 • for deg som alltid har drømt om å oppleve Svalbard.
 • som vil bli kjent med det nordligste og kanskje den mest fascinerende delen av Norge.
 • for deg som vil reise, men ikke har noen å dele opplevelsen med - vi er her for deg!
 • siden vi kun skal nyte og kose oss passer reisen egentlig for alle - alder er helt uvesentlig
 • for deg som liker å komme til dekket bord og få opplevelser og aktivitert presentert på sølvfat:)

Du fortjener det!

Vet at mange kvinner fortjener mange flere opplevelser enn hva de tillater seg – først tenker vi stort sett på alle andre som står oss nær før vi prioriterer oss selv. Du får innkallelse til tannlege, til kontroll med bilen og vips løper vi av gårde og lytter til kravene og betaler dyre regninger. Men hva med en serviseavtale for deg selv? Skal den gjelde pr gått km eller pr servise-måned i hjemmet? Rett opp ryggen, frem med ”lommelyktene” (puppene), prioriterer deg selv og tillat deg opplevelser!

Sjefsjomfru Charlotte Ehde-Eliassen er leder på denne reisen

Charlotte startet Jomfrureiser for 28 år siden. Det har vært mange reiseopplevelser siden den gangen. Hun brenner for fellesskap og aktiviteter og snakker varmt om kvinner og alle våre muligheter. Arbeidsdagen på Jomfruloftet (kontoret) er inspirende og berikende og aller mest alle herlige møter med dere som reiser med oss. En dag uten en aktivitet er ikke helt en god dag for henne - så her kan det blir en vandringstur eller joggetur i tillegg til det som står i programmet.


Kommentarer fra noen damer som har reist med meg:

Kjempe topp å reise alene med Jomfrureiser, lett å bli kjent med de andre i reisefølget og alle er inkluderende - og du som leder allermest!
Vi sees snart – hilsen Belinda

Takk for en utrolig flott uke og mange opplevelser. Hvordan er det mulig å samle så mange flotte damer på ett brett, jeg bare spør! Du som leder
viser at du lever som du ånder; fra hjertet!
Hilsen Helga

Velkommen til eventyret Svalbard med Jomfrureiser!

Din leder: Charlotte Ehde-Eliassen

Charlotte Ehde-Eliassen er gründer og sjefs-Jomfru og den som startet Jomfrureiser. Reiser er hennes jobb og hobby. Sosialt engasjert og ivrer for kombinasjonen med fellesskap, glede og aktivitet. Charlotte utøver styrke...

Pris: 11 030,-
Inkludert:
 • Flyvning tur/retur Oslo inkludert bagasje
 • Innkvartering i valgt rom med felles bad. Enkeltrom mot tillegg
 • Daglig frokost
 • Daglig middag
 • Hundeslede 4 timer
 • Sosialt fellesskap med andre
 • Leder med fra Oslo t/r i tillegg til møte med lokale venner på Svalbard
 • Reisen er omfattet av Reisegarantifondet
Reisedager: 5
Bestill reise

Søk reise

Andre aktiviteter Svalbard

Museer og gallerier

I Longyearbyen er det flere steder som er verdt et besøk! Galleri SvalbardSvalbard Kirke, The North Pole Expedition MuseumSvalbard Museum og Wildphoto Galleri ønsker besøkende velkommen året rundt. 

Galleri Svalbard finnes Svalbardsamlingen bestående av originale kart, sedler og bøker fra og om Svalbard, et billedspill om Svalbard samt utstilling av Kåre Tveter og Olaf Storø. Flere ganger i året er det også midlertidige salgsutstillinger. 

Svalbard Museum kan by på en variert utstilling av flora, fauna, gruvedriften, fangsthistorie, polarekspedisjoner, forskning og turisme m.m. Museet vant Europarådets Museumspris i 2008 i konkurranse med 59 andre museer i Europa. I tillegg har det byens største utvalg i bøker om natur og kultur i polarområdene. I Svalbard Museum finnes også Kunsthall Svalbard som er en del av Nordnorsk Kunstmuseum. 
North Pole Expedition Museum (tidligere Spitsbergen Airship Museum), anbefaler vi også å besøke. Hensikten bak å bygge dette flotte museet var å vise hvilken viktig rolle luftballongferdene har hatt for arktisk historie.Man kan også besøke WildPhoto Gallery der fotografene Ole Jørgen Liodden og Roy Mangersnes viser frem 30 av deres beste bilder fra Svalbard. 

Shopping

Shopping is always a good idea! Svalbard er avgiftsfri sone, ergo får du alt du handler her til taxfree-priser. I Longyearbyens mange sportsforretninger kan du gjøre røverkjøp på utendørsklær og utstyr, og i tillegg er alkohol og tobakk rimelig i forhold til fastlandet. Utvalget av souvenirer, gullvarer og diverse kvalitetsklær er også rikholdig, og butikkene er åpne året rundt. 

Hva med å ta med deg Svalbardgenseren hjem i kofferten, den deilig varme ullgenseren som er så populær blant de fastboende? Eller kanskje en fristende eske med håndlaget sjokolade fra Fruene, laget med tilknytning til ting som er og skjer på Svalbard? Eller hva med noen forfriskninger fra Svalbard Bryggeri i Longyearbyen? 
Kredittkort kan brukes i alle butikker på Svalbard. Tilreisende som ønsker å kjøpe alkohol må medbringe boardingkort. 

Barentsburg gruvebesøk:

Dette er den eneste driftsgruven i verden hvor du kan komme inn med en turgruppe. Gruva i Barentsburg er den nordligste blant alle de russiske gruvene. Siden det første kullet ble hentet ut på Svalbard har gruvene her endret seg enormt: maskiner og mekanismer for kullutvinning og transport har blitt introdusert og tunneler har blitt bredere. Det er bare gruvearbeid som forblir stadig - utslitende arbeid som krever ikke-menneskelig viljestyrke og mot.  På gruveturen kan du se en krig mellom mennesket og naturen, mekanismer for å komme seg dypt ned i bakken, forsterkninger i gruven samt kollapsbeskyttelse. Du kan lære hvordan kullet blir produsert og transportert til overflaten. Du kan prate med en gruvearbeider, en person som tilbringer en stor del av livet. Turen tar ca 2.5 timer og koster idag 450,- 

Snøscootertur

Dette er en flott skutertur gjennom typisk Svalbardnatur. Vi kjører gjennom noen av de store dalførene til Sassenfjordens bredd og til Villa Fredheim, fangsthytta som en gang huset den kjente fangstmannen Hilmar Nøis.
Dette er den perfekte turen for deg som ikke har så mye snøskutererfaring, men som allikevel vil teste ut skuterlivet og villmarken, langt unna Longyearbyen.Målet for turen er Fredheim, fangststasjonen til « kongen av Sassen», den legendariske fangstmannen Hilmar Nøis, som hadde 38 overvintringer på Svalbard. Nøis skulle egentlig bli fisker, men var så plaget av sjøsyke at han valgte å bli fangstmann på Svalbard istedenfor. Mange fangststasjoner på Svalbard er svært primitive, men Villa Fredheim er et unntak. Med flaggstang!  Turen tar 8 timer og koster idag 3195,- pr person. Med guide, vinterdress og snøscooter.

Dag for dag program

Dag 1 
Vi har inkludert flyreise fra Oslo, bor du andre steder i vårt land kan vi ordne med tilslutning eller egen billett for deg derfra. Gi beskjed!
 
Vel fremme - og etter en innflyving med magisk utsikt over Svalbard, blir vi raskt transportert til vårt hotell. Vi har valgt stedets koseligste hotell; Mary-Ann's Polarrigg. Mer om hotellet litt lengre ned på siden. Sjekk inn, puster litt og så tar vi en felles middag på hotellet.

Dag 2
Frokost og litt tid på egenhånd for å "oppdage" ditt Svalbard. Lunsj som du ønsker - her er mange muligheter. På ettermiddagen møtes vi og drar på felles hundesledetur. Her får vi god opplæring og de som vil kan teste å kjøre hundeslede. Ønsker du kun å oppleve gleden av å bli kjørt kan du selvfølgelig det. Vinterdress som tres utenpå dine vinterklær får du utdelt.  Vi kjører til en spennede isgrotte og får sett den ville og vakre naturen som Svalbard er så kjent for.  Blir vi en stor gruppe deler vi oss i to. En for oppleve hundekjøring på formiddagen og en på ettermiddagen. Felles middag påkvelden. Blir du med på stjerne og pubtur?? 

Dag 3
Rusletur i Longyearbyen på egenhånd. Felles middag på kvelden

Dag 4
Fritt valg - det er mange aktiviteter å velge mellom. Vi går igjennom utfluktsprogram sammen og kanskje vi finner en vi gjør sammen. Vi kan anbefale en tur til Barentsburg, en tur med snøscooter eller besøke de mange gallerier og museer. Vi avslutter med felles middag. Se utfluktsprogram på en annen side.

Dag 4
Etter frokost og utsjekk tar vi bussen til flyplassen og reiser tilbake på Oslo..  Takk for nå!

Kart

Avreisedato og pris

AvreisedatoAvreisestedReisemålLedige plasserPris

Mars 2022

19/03OSLOSvalbard, kultur og hundeslede i snølandskap
Leder: Charlotte Ehde-Eliassen
Fullbooket, venteliste11 030,-Book på venteliste
 • NRF Logo
 • Reisegarantifondet Logo