Skip to main content

Portugal og Spania, Santiago de Compostela

Dato: 7.- 15.mai 2022
Dato: 28.mai - 6.juni 2022

Pilegrimsvandring, Santiago de Compostela

Pilegrimsveien til Santiago de Compostela heter på spansk El Camino de Santiago. Dette er en fellesbetegnelse på en samling vandringsruter som leder fra flere land i Vest-Europa frem til Santiago de Compostela-katedralen i byen Santiago de Compostela i Nordvest-Spania. I denne katedralen ligger det, i henhold til tradisjonen, relikvier etter Apostelen Jakob. I år har vi gjort en liten vri og vandrer denne gangen fra den Portugisiske siden. Vi følger pilgrimsveien fra Tui, som ligger rett på innsiden av den spanske siden av grensen mellom Portugal og Spania. Vi flyr inn til Lisboa hvor en av de portugisiske vandringsrutene startet. Vandringsruten fra Portugal er noe mindre bevandret og vandringene er noe kortere enn den franske som vi har hatt tidligere. Det blir vandringer hver dag, men også muligheter til å nyte noen av de flotte stedene vi skal besøke, og vi flyr vi til Madrid og bor der siste natten. Katedralen i Santiago vil en periode være stengt for renovasjon, så vi får desverre ikke muligheten til å komme inn. I stedet vil det daglig være mulighet for å delta på pilgrimsmesse i San Fransisco Kirken som ligger like ved katedralen.

En del av verdensarven

Den spanske delen av pilegrimsveien ble oppført på verdensarvlisten i 1993. Man regner med at det i Spania er 1.800 bygninger og fysiske strukturer som kan knyttes til pilegrimsleden i 166 byer og landsbyer. I løpet av denne ferden vil vi gå ruten gjennom følgende steder: Porriño, Redondela, Pontevedra, Caldas de Reis, Padron, Parada de Franco før vi kommer frem til Santiago.

Vandre til den praktfulle katedralen i Santiago de Compostela

Vi skal selvfølgelig ikke gå hele strekningen på ca. 1 uke / 5 dager, men vi følger den siste delen av den portugisiske ruten og besøker byer og vandrer i landskapene ruten går i gjennom, Vi flyr til Lisboa og kjører med buss igjennom Nord Portugal frem til Tui, den første Spanske byen på denne reisen, hvor vår vandring starter. Dette er en transport strekning som tar ca 6,5 timer, men vi tar en stopp og spiser middag underveis. Vi deler vandringen i 5 etapper, ca. 102 km. Totalt hvor den langste etappen er på 22.2 km. Vi ankommer Santiago de Compostela igjennom Calle Franco, den meste kjente gaten i Santiago, hvor vi til slutt kommer inn på den kjente Obradoiro plassen og den Prakfulle Catedralen i Santiago som er vår reises klimaks. Vi har lagt opp til at den siste dagen er en kortere økt slik at vi kanskje kan rekke å få oppleve pilgrimsmessen kl.12:00. Som nå blir holdt i San Fransisco kirken som ligger like ved katedralen.

Vi bor på små koselige bosteder

Gjennom hele vandringsreisen bor vi på foreskjellige steder. Fra små hoteller til litt store, og avslutter med en natt i Madrid.
Første natten bor vi på Hotell Villa Blanca i Tui.
Andre natten bor vi på Hotell Anunciada i Baiona.
Tredje natten bor vi sentralt beliggende på 4* Galicia Palace hotell i Pontevedra.
Fjerde natten bor vi på koselige Hotel Roquiño i Caldes de Reis.
Femte natten bor vi på sjarmerende Hotel A Casa do Rio i Padron.
Sjette natten bor vi på Casa Rural
Syvende natten bor vi på Hotel Nest Santiago, et moderne og enkelt city hotell i Santiago.
Åttende og siste natten bor vi i Madrid på et 3 stjerners hotell med super beliggenhet.

Obs: endring av bosted kan forekomme.

Vandringsnivå - lett

Nivået på vandringen på denne reisen er satt til lett. Det vil si at du må du være vant til å gå turer i fjell/skog, men at det ikke er mye stigning eller krevende terreng. Reisens lengste etappe er på 22,2 km. Vi vil vandre på variert, men godt terreng hele veien, i landsbyer over åser, gjennom vakre skoger og landlige sletter.

Din vandringsleder, Gunvor Guttormsen

Vår kunnskapsrike norske turguide og ekspert i Spania er Gunvor Guttormsen. Hun er bosatt i Sevilla og jobber innen turisme. Gunvor har vært fastboende i Sevilla i over 25 år, men kommer opprinnelig fra Bergen. Hun elsker å være ute i fri natur, og i Spania er det mange muligheter.

Velkommen på vandring med oss!

Reisen er med forbehold om prisendring grunnet flyvning og valutaendring.

Din leder: Gunvor Guttormsen

Vår kunnskapsrike norske turguide og ekspert i Spania. Opprinnelig fra Bergen, men bosatte seg i Sevilla for 25 år siden. Hun jobber innen turisme og elsker å være ute i fri natur. Gunvor er vår turleder for pilgrimsreis...

Pris: 17 980,-
Inkludert:
 • Direktefly Oslo - Lisboa
 • Direktefly Santiago - Madrid
 • Fly Madrid - Oslo via Amsterdam
 • Transfer tur/retur flyplassene - hotell
 • Øvrige transporter
 • Pilgrimspass
 • 8/9* netter i delt dobbeltrom på ulike hotell (enkeltrom mot tillegg)
 • Frokost hver dag
 • 6 middager på hotellene
 • Bagasjetransport mellom hotellene på vandringsdagene
 • Norsktalende turleder/guide på hele turen
 • Sosialt fellesskap med andre jenter
 • Reisen er omfattet av Reisegarantifondet
   Med forbehold om prisending grunnet fly og valutakurs
  • 8 netter 07.-15.mai 2022
  • 9 netter 28.mai - 06.juni 2022
  Reisedager: 9
  Bestill reise

  Søk reise

  Program - dag for dag

  Dag 1

  Ankomst Lisboa flyplass fra Oslo.
  Vi tar bussen direkte til vårt hotell som ligger sentralt i Tui. Hotellet heter Hotell Alfonso.
  Transfer tar ca. 6 timers  30 min.  Vi ankommer Tui sent på dagen, men vil gjøre et lunsjstopp underveis.
  Mulighet til å bli litte bedre kjent med denne vakre Middelalderlandsbyen som ligger langs elven Miño som grenser til Portugal. Tui er første stopp i Spania for den Portugisiske pilgrimsveien. Hotellet vårt ligger som sagt sentralt i Tui, og vi spiser middag på en restaurant som ligger noen få meter unna bostedet vårt.

  Dag 2              Vandre Tui   ‐ Porriño  16 km

  Vi pakker koffertene slik at de er klare i resepsjonen til kl. 08.00, da de vil bli hentet og kjørt til neste hotell. Før vi starter vandringen kan vi nyte en god frokost.
  Kl. 09:00 starter vandringen igjennom den vakre gamle delen og ut av denne perlen av en middelalderlandsby, Tui.
  Dagens etappe er en blanding av skyggefull skog med eukalyptustrær, landevei med maismarker og hengende vinranker. Ganske flatt terreng, og kun noen få steder å stoppe underveis. 
  I Porriño har vi en stopp for lunsj før vi blir hentet med buss. Vi kjører til Baiona hvor vi skal overnatte på et sentralt hotell. Baiona er en koselig kyst landsby og er kjent for sin flotte borg som ble bygget for over 2000 år siden og dette var byen hvor den første båenten til Colubus, "La Pinta", gikk i land etter Amerika oppdagelsen. Vi spiser middag på lokal restaurant før vi køyer på Hotell Anunciada.

  Dag 3               Redondela – Pontevedra  17.40 km

  Vi pakker koffertene og setter de i resepsjonen før kl. 08:00 da de blir hentet og kjørt til neste hotel.
  Kl. 08:30 blir vi hentet på hotell i Baiona for å reise til Redondela.
  Kl. 09:15 Starter vi vandring i Redondela. 
  Dagens etappe er kanskje turens fineste,  den gir en variert opplevelse da vi går i flott skogslandskap med en stigning før vi kommer til den lille Landsbyen Arcada. En liten by hvor de fisker østers. Vi vandrer videre over den romerske broen hvor vi tar et stopp og nyter utsikten over stranden og havnene. Turen går videre med en ny stigning i flott skogslandskap før vi starter nedstigning til Pontevedra. 
  Pontevedra er en flott by med yrende folkeliv  på den store middelalderplassen.
  Vi overnatter sentralt beliggende på 4 stjerners Hotel Galicia Palace i Pontevedra. I kveld spiser vi middag på hotellet.

  Dag 4               Pontevedra – Caldas de Reis   22.20  km  

  Koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vandring starter fra hotellet ca. Kl. 09:00
  Vi  går igjennom Pontevedras gamle middelalder bydel, og går langs landveien ut av Pontevedra, vi går igjennom vakker skog, behagelig skygge og langs  rennende bekker, vi fortsetter videre blandt dyrkede marker av hengende vinraker, maismarker og fikentrær. Vi gjør en stigning langs den gamle romerveien og med et velfortjent stopp i Barros før vi starter nedstigningen til Caldas de Reis. Som ligger langs elven Umie, som er kjent for sitt termale vann og i Balneario ligger en flott kirke fra XIX århundre som sentrum i byen.
  Vi overnatter på  4 stjerners hotell i Caldes de Reis Hotel Roquiño
  Vi spiser middag på lokal restaurant i byen.

  Dag 5              Caldas de Reis – Padron   19.20 km

  Vi starter vandringen fra hotellet ca kl.09.00.
  Husk at koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vi legger koselige Caldas des Reis bak oss med sin flotte elv og prangende kirke. Vi vandrer med en slakk stigning de første 6 km. Igjennom vakker skog og landlige omgivelser med mais marker, fikentrær og vinranker. Vi fortsetter videre igjennom  attraktive skogtunneler som tar oss inn til Padron, det var der apostelen Jakob ble funnet og brakt i land. Videre ble han brakt inn til Santiago. Padron er også kjent for sine små velsmakende frityrstekte paprika. Vi overnatter på Padron Pousada Estrove. Her nyter vi middag på en lokal restaurant.

  Dag 6              Padron - Parada de Francos  13.40 km 

  Vi vandrer fra hoteller ca kl. 09.00. Husk å lever koffertene i resepsjonen før kl. 08:00 for at de skal bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vi går igjennom den gamle bydelen av Padron på en lokal landevei, med skyggefulle trær passerer vi flere middelalder kirker. Vi går forbi gravplassen der Nobelprisvinner i litteratur Jose Camilo Cela ligger begravet. Veien går videre på en sti som leder oss igjennom et tettere skogområde, langs dyrkede marker, og maismarker og hengende vinranker. Før vi kommer frem til vårt overnattingsted for kvelden. Et flott nyopppusset galisisk hus med stor hage i Paradas de Francos, hvor vi lader opp for den siste etappen inn til Santiago.
  Vi overnatter på Casa Do Cruceiro og spiser middag på hotellet.

  Dag 7              Parada de Francos – Santiago 13.40 km 

  Koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vandringens siste etappe som skal ta oss inn til Santiago og den vakre katedralen. Vi starter vandringen fra hotellet kl. 09.00.
  Vi starter fra hotellet og passerer små steder med enkle lokale gårdsamfunn,  noen hus og dyrket mark.  Vi har en stigning opp til Agro dos Monteiros, med flott utsikt over og nedstigning til Sar elven før vi starter ferden inn til Santiago i gjennom mer urbant lanskap før vi går igjennom den kjente Rua Franco frem til turens mål Katedralen og Plaza de Obredeiro.
  Her feirer alle glade pilegrimer sin emosjonelle ankomst omgitt av katedralens vakre fasade og andre gamle steinbygg, som rådhuset og hotellet Hotel Nest Santiago, et moderne og enkelt hotell i sentrum.

  Nå er det tid for å nyte Santiango, en attraktiv universitetsby, med flott steming og full av andre pilgrimmer som feirer sin ankomst og slutt på en unik reise. Vi håper å komme tidlig inn til Santiago slik at vi kan delta på Pilgrimsmessen. Som nå blir holdt i San Francisco kirken som ligger like ved katedralen. Obligatorisk for alle nyankomne pilgrimmer.

  Dag 8             Fly fra Santiago til Madrid

  Vi tar et morgenfly til Madrid slik at vi får litt tid å nyte denne flotte storbyen med alt den har å by på.
  Overnatting på Hotel 2 Castillas Madrid sentralt i byen.

  Dag 9             Hjemreisen

  Transport fra Hotellet i Madrid til Madrid Flyplass hvor vi tar flyet tilbake til Oslo Lufthavn.

  Program - dag for dag 28.mai - 06.juni

  Dag 1

  Ankomst Lisboa flyplass fra Oslo.
  Vi tar bussen direkte til vårt hotell som ligger sentralt i Tui. Hotellet heter Hotell Alfonso.
  Transfer tar ca. 6 timers  30 min.  Vi ankommer Tui sent på dagen, men vil gjøre et lunsjstopp underveis.
  Mulighet til å bli litte bedre kjent med denne vakre Middelalderlandsbyen som ligger langs elven Miño som grenser til Portugal. Tui er første stopp i Spania for den Portugisiske pilgrimsveien. Hotellet vårt ligger som sagt sentralt i Tui, og vi spiser middag på en restaurant som ligger noen få meter unna bostedet vårt.

  Dag 2              Vandre Tui   ‐ Porriño  16 km

  Vi pakker koffertene slik at de er klare i resepsjonen til kl. 08.00, da de vil bli hentet og kjørt til neste hotell. Før vi starter vandringen kan vi nyte en god frokost.
  Kl. 09:00 starter vandringen igjennom den vakre gamle delen og ut av denne perlen av en middelalderlandsby, Tui.
  Dagens etappe er en blanding av skyggefull skog med eukalyptustrær, landevei med maismarker og hengende vinranker. Ganske flatt terreng, og kun noen få steder å stoppe underveis. 
  I Porriño har vi en stopp for lunsj før vi blir hentet med buss. Vi kjører til Baiona hvor vi skal overnatte på et sentralt hotell. Baiona er en koselig kyst landsby og er kjent for sin flotte borg som ble bygget for over 2000 år siden og dette var byen hvor den første båenten til Colubus, "La Pinta", gikk i land etter Amerika oppdagelsen. Vi spiser middag på lokal restaurant før vi køyer på Hotell Anunciada.

  Dag 3               Redondela – Pontevedra  17.40 km

  Vi pakker koffertene og setter de i resepsjonen før kl. 08:00 da de blir hentet og kjørt til neste hotel.
  Kl. 08:30 blir vi hentet på hotell i Baiona for å reise til Redondela.
  Kl. 09:15 Starter vi vandring i Redondela. 
  Dagens etappe er kanskje turens fineste,  den gir en variert opplevelse da vi går i flott skogslandskap med en stigning før vi kommer til den lille Landsbyen Arcada. En liten by hvor de fisker østers. Vi vandrer videre over den romerske broen hvor vi tar et stopp og nyter utsikten over stranden og havnene. Turen går videre med en ny stigning i flott skogslandskap før vi starter nedstigning til Pontevedra. 
  Pontevedra er en flott by med yrende folkeliv  på den store middelalderplassen.
  Vi overnatter sentralt beliggende på 4 stjerners Hotel Galicia Palace i Pontevedra. I kveld spiser vi middag på hotellet.

  Dag 4               Pontevedra – Caldas de Reis   22.20  km  

  Koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vandring starter fra hotellet ca. Kl. 09:00
  Vi  går igjennom Pontevedras gamle middelalder bydel, og går langs landveien ut av Pontevedra, vi går igjennom vakker skog, behagelig skygge og langs  rennende bekker, vi fortsetter videre blandt dyrkede marker av hengende vinraker, maismarker og fikentrær. Vi gjør en stigning langs den gamle romerveien og med et velfortjent stopp i Barros før vi starter nedstigningen til Caldas de Reis. Som ligger langs elven Umie, som er kjent for sitt termale vann og i Balneario ligger en flott kirke fra XIX århundre som sentrum i byen.
  Vi overnatter på  4 stjerners hotell i Caldes de Reis Hotel Roquiño
  Vi spiser middag på lokal restaurant i byen.

  Dag 5              Caldas de Reis – Padron   19.20 km

  Vi starter vandringen fra hotellet ca kl.09.00.
  Husk at koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vi legger koselige Caldas des Reis bak oss med sin flotte elv og prangende kirke. Vi vandrer med en slakk stigning de første 6 km. Igjennom vakker skog og landlige omgivelser med mais marker, fikentrær og vinranker. Vi fortsetter videre igjennom  attraktive skogtunneler som tar oss inn til Padron, det var der apostelen Jakob ble funnet og brakt i land. Videre ble han brakt inn til Santiago. Padron er også kjent for sine små velsmakende frityrstekte paprika. Vi overnatter på Padron Pousada Estrove. Her nyter vi middag på en lokal restaurant.

  Dag 6              Padron - Parada de Francos  13.40 km 

  Vi vandrer fra hoteller ca kl. 09.00. Husk å lever koffertene i resepsjonen før kl. 08:00 for at de skal bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vi går igjennom den gamle bydelen av Padron på en lokal landevei, med skyggefulle trær passerer vi flere middelalder kirker. Vi går forbi gravplassen der Nobelprisvinner i litteratur Jose Camilo Cela ligger begravet. Veien går videre på en sti som leder oss igjennom et tettere skogområde, langs dyrkede marker, og maismarker og hengende vinranker. Før vi kommer frem til vårt overnattingsted for kvelden. Et flott nyopppusset galisisk hus med stor hage i Paradas de Francos, hvor vi lader opp for den siste etappen inn til Santiago.
  Vi overnatter på Casa Do Cruceiro og spiser middag på hotellet.

  Dag 7              Parada de Francos – Santiago 13.40 km 

  Koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
  Vandringens siste etappe som skal ta oss inn til Santiago og den vakre katedralen. Vi starter vandringen fra hotellet kl. 09.00.
  Vi starter fra hotellet og passerer små steder med enkle lokale gårdsamfunn,  noen hus og dyrket mark.  Vi har en stigning opp til Agro dos Monteiros, med flott utsikt over og nedstigning til Sar elven før vi starter ferden inn til Santiago i gjennom mer urbant lanskap før vi går igjennom den kjente Rua Franco frem til turens mål Katedralen og Plaza de Obredeiro.
  Her feirer alle glade pilegrimer sin emosjonelle ankomst omgitt av katedralens vakre fasade og andre gamle steinbygg, som rådhuset og hotellet Hotel Nest Santiago, et moderne og enkelt hotell i sentrum.

  Nå er det tid for å nyte Santiango, en attraktiv universitetsby, med flott steming og full av andre pilgrimmer som feirer sin ankomst og slutt på en unik reise. Vi håper å komme tidlig inn til Santiago slik at vi kan delta på Pilgrimsmessen. Som nå blir holdt i San Francisco kirken som ligger like ved katedralen. Obligatorisk for alle nyankomne pilgrimmer.

  Dag 8             Fly fra Santiago til Madrid

  Vi tar et morgenfly til Madrid slik at vi får litt tid å nyte denne flotte storbyen med alt den har å by på.
  Overnatting på Hotel 2 Castillas Madrid sentralt i byen.

  Dag 9             Madrid - dag på egenhånd

  Vi får en hel dag i Madrid og kan selv velge om vi skal finn på noe på egenhånd eller sammen denne siste dagen. 

  Dag 10             Hjemreisen

  Transport fra Hotellet i Madrid til Madrid Flyplass hvor vi tar flyet tilbake til Oslo Lufthavn.

  Kart

  Avreisedato og pris

  AvreisedatoAvreisestedReisemålLedige plasserPris

  Mai 2022

  07/05OSLOPortugal, Santiago de Compostela - vandringsreise
  Leder: Gunvor Guttormsen
  217 980,-Bestill
  28/05Oslo, GardermoenPortugal og Spania, Santiago de Compostela
  Leder: Gunvor Guttormsen
  Mer enn 420 110,-Bestill
  • NRF Logo
  • Reisegarantifondet Logo