Skip to main content

Spania, Santiago de Compostela

Status:
Fullt

Pilegrimsvandring, Santiago de Compostela

Pilegrimsveien til Santiago de Compostela heter på spansk El Camino de Santiago. Dette er en fellesbetegnelse på en samling vandringsruter som leder fra flere land i Vest-Europa frem til Santiago de Compostela-katedralen i byen Santiago de Compostela i Nordvest-Spania. I denne katedralen ligger det, i henhold til tradisjonen, relikvier etter Apostelen Jakob. I år har vi gjort en liten vri og vandrer denne gangen fra den Portugisiske siden. Vi følger pilgrimsveien fra Tui, som ligger rett på innsiden av den spanske siden av grensen mellom Portugal og Spania. Vi flyr inn til Lisboa hvor en av de portugisiske vandringsrutene startet. Vandringsruten fra Portugal er noe mindre bevandret og vandringene er noe korterer enn den franske som vi har hatt tidligere. Det blir vandringer hver dag, men også muligheter til å nyte noen av de flotte stedene vi skal besøke, bland annet flyr vi til Madrid og bor der siste natten. Katedralen i Santiago vil en periode være stengt for renovasjon, så vi får desverre ikke muligheten til å komme inn. I stedet vil det daglig være mulighet for å delta på pilgrimsmesse i San Fransisco Kirken som ligger like ved katedralen.

pilgrimsvandring santiago

En del av verdensarven

Den spanske delen av pilegrimsveien ble oppført på verdensarvlisten i 1993. Man regner med at det i Spania er 1.800 bygninger og fysiske strukturer som kan knyttes til pilegrimsleden i 166 byer og landsbyer. I løpet av denne ferden vil vi gå ruten gjennom følgende steder: Porriño, Redondela, Pontevedra, Caldas de Reis, Padron, Parada de Franco før vi kommer frem til Santiago.

Vandre til den praktfulle katedralen i Santiago de Compostela

Vi skal selvfølgelig ikke gå hele strekningen på ca. 1 uke / 5 dager, men vi følger den siste delen av den portugisiske ruten og besøker byer og vandrer i landskapene ruten går i gjennom, Vi flyr til Lisboa og kjører med buss igjennom Nord Portugal med et stopp i den kjente vinbyen Porto for egen utforskning, før vi kommer frem TUI , den første Spanske byen på denne reisen, hvor vår vandring starter. Vi deler opp turen i 5 etapper, ca. 102 km. Totalt hvor den langste etappen er på 22.2 km. Vi ankommer Santiago de Compostela igjennom calle Franco de meste kjente gaten i Santiago, hvor vi til slutt kommer inn på den kjente Obradoiro plassen og den Prakfulle Catedralen i Santiago vår reises klimaks. Vi har lagt opp til at den siste dagen er en kortere økt slik at vi kanskje kan rekke å få oppleve pilgrimsmessen kl.12:00. Som nå blir holdt i San Fransisco kirken som ligger like ved katedralen.

santiago de compostela

Vi bor på små koselige bosteder

Gjennom hele vandringsreisen bor vi på foreskjellige steder. Fra små hoteller til litt store, og avslutter med en natt i Madrid.
Første natten bor vi på Hotell Villa Blanca i Tui.
Andre natten bor vi på Hotell Anunciada i Boia.
Tredje natten bor vi sentralt beliggende på 4* Galicia Palace hotell i Pontevedra.
Fjerde natten bor vi på 4* Hotel Pousada Real i Caldes de Reis.
Femte natten bor vi på Pazo de Lestrove hotel i Padron.
Sjette natten bor vi på Casa Rural
Syvende natten bor vi i 3* sentralt hotell i Santiago
Åttende og siste natten bor vi i Madrid.

Obs: endring av bosted kan forekomme.

Vandringsnivå - lett

Nivået på vandringen på denne reisen er satt til lett. Det vil si at du må du være vant til å gå turer i fjell/skog, men at det ikke er mye stigning eller krevende terreng. Reisens lengste etappe er på 22,2 km. Vi vil vandre på variert, men godt terreng hele veien, i landsbyer over åser, gjennom vakre skoger og landlige sletter.

Gunvor Santiago pilgrimsvandring

Din vandringsleder, Gunvor Guttormsen

Vår kunnskapsrike norske turguide og ekspert i Spania er Gunvor Guttormsen. Hun er bosatt i Sevilla og jobber innen turisme. Gunvor har vært fastboende i Sevilla i over 25 år, men kommer opprinnelig fra Bergen. Hun elsker å være ute i fri natur, og i Spania er det mange muligheter.

Velkommen på vandring med oss!

Søk reise

Program - dag for dag

Dag 1

Ankomst Lisboa flyplass fra Oslo.
Vi tar bussen direkte til vårt hotell som ligger sentralt i Tui. Hotellet heter Villa Blanca.
Transfer tar ca. 6 timers  30 min. Da vi ankommer Tui på formiddagen vil vi få tid til å bli kjent med denne vakre middelalderlandsbyen som ligger langs elven Miño som grenser opp mot Portugal.
Her har vi en felles velkomstmiddag på en lokal restaurant.
Tui er først stopp i Spania for den Portugisiske pilgrimsveien.

Dag 2              Vandre Tui   ‐ Porriño  16 km

Vi pakker koffertene slik at de er klare i resepsjonen til kl. 08.00, da de vil bli hentet og kjørt til neste hotell. Før vi starter vandringen kan vi nyte en god frokost.
Kl. 09:00 starter vandringen igjennom den vakre gamle delen og ut av denne perlen av en middelalderlandsby, Tui.
Dagens etappe er en blanding av skyggefull skog med eukalyptustrær, landevei med maismarker og hengende vinranker. Ganske flatt terreng, og kun noen få steder å stoppe underveis.
I Porrinño har vi en stopp for lunsj før vi blir hentet med buss. Vi kjører til Baiona hvor vi skal overnatte på et sentralt hotell.Vi spiser middag på lokal restaurant før vi køyer på Hotell Anunciada.

BAIONA er en koselig  kyst landsby og  er kjent for sin flott borg som ble bygget for over 2000 år siden og dette var byen hvor den første båten « La Pinta « til Colombus gikk i land  etter  retur fra Amerika oppdagelsen.

Dag 3               Redondela – Pontevedra  17.40 km

Vi pakker koffertene og setter de i resepsjonen før kl. 08:00 da de blir hentet og kjørt til neste hotel.
Kl. 08:30 blir vi hentet på hotell i Baiona for å reise til Redondela.
Kl. 09:15 Starter vi vandring i Redondela. 
Dagens etappe er kanskje turens fineste,  den gir en variert opplevelse da vi går i flott skogslandskap med en stigning før vi kommer til den lille Landsbyen Arcada. En liten by hvor de fisker østers. Vi vandrer videre over den romerske broen hvor vi tar et stopp og nyter utsikten over stranden og havnene. Turen går videre med en ny stigning i flott skogslandskap før vi starter nedstigning til Pontevedra. 
Pontevedra er en flott by med yrende folkeliv  på den store middelalderplassen.

Vi overnatter sentralt beliggende på 4* Galicia Palace hotell i Pontevedra. Ikveld spiser vi middag på hotellet.

Dag 4               Pontevedra – Caldas de Reis   22.20  km  

Koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
Vandring starter fra hotellet ca. Kl. 09:00
Vi  går igjennom Pontevedras gamle middelalder bydel, og går langs landveien ut av Pontevedra, vi går igjennom vakker skog og deilig skygge og  rennende bekker, vi fortsetter videre blandt dyrkede marker av hengende vinraker, maismarker og fikentrær. Vi gjør en stigning langs den gamle romerveien og med et vefortjent stopp i Barros før vi starter nedstigningen til Caldas de Reis. Som ligger langs elven Umie, som er kjent for sitt termale vann og Balneario og har en flott kirke fra XIX århundre som sentrum i byen.
Vi overnatter på  4* hotell i Caldes de Reis Hotel Pousada Real.
Vi spiser middag på lokal restaurant i byen med utsikt over elven.

Dag 5              Caldas de Reis – Padron   19.20 km

Vi starter vandringen fra hotellet ca kl.09.00.
Husk at koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
Vi legger koselige Caldas des Reis bak oss med sin flotte elv og pragenede kirke. Vi vandrer med en slakk stigning de første 6 km. Igjennom vakker skog og landlige omgivelser med mais marker, fikentrær og vinranker. Vi fortsetter videre igjennom  attraktive skogtunneler som tar oss inn til Padron, det var der apostelen Jakob ble funnet og brakt i land. Videre ble han brakt inn til Santiago. Padron er også kjent for sine små velsmakende frityrstekte paprika.

Vi overnatter på Pazo de Lestrove hotel  for natten.
Her nyter vi middag på hotellet.

Dag 6              Padron - Parada de Francos  13.40 km 

Vi vandrer fra hoteller ca kl. 09.00. Husk å lever koffertene i resepsjonen før kl. 08:00 for at de skal bli hentet og kjørt til neste hotell.
Vi går igjennom den gamle bydelen av Padron og følger parallelt med hovedveien på en lokal landevei, med skyggefulle trær passerer vi flere middelader kirker. Vi går forbi gravplassen der Nobelprisvinner i litratur Jose Camilo Cela ligger begravet. Veien går videre på en sti som leder oss igjennom et tettere skogområde, langs dyrkede marker, og maismarker og hengende vinranker. Før vi kommer frem til vårt overnattingsted for kvelden. Et flott nyopppusset galisisk hus med stor hage i Paradas de Francos, hvor vi lader opp for den siste etappen inn til Santiago.

Vi overnatter på Casa Rural  og spiser middag på hotellet.

Dag 7              Parada de Francos – Santiago 13.40 km 

Koffertene må være i resepsjonen kl. 08:00 for å bli hentet og kjørt til neste hotell.
Dagens siste etappe som skal ta oss inn til Santiago og den vakre katedralen. Vi starter vandringen fra hotellet kl. 09.00.
Vi starter fra hotellet og paserer små steder med enkle lokale gårdsamfunn,  noen hus og dyrket mark.  Vi har en stigning opp til Agro dos Monteiros, med flott utsikt over og nedstigning til Sar elven før vi starter ferden inn til Santiago i gjennom urban lanskap før vi går igjennom den kjente Rua Franco frem til turens mål Katedralen og Plaza de Obredeiro.
Her feirer alle glade pilegrimer sin emosjonelle ankomst omgitt av katedralens vakre fasade og andre gamle steinbygg, som rådhuset og hotellet Parador de los Reyes Católicos.

Nå er det tid for å nyte Santiango, en attraktiv universitetsby, med flott steming og full av andre pilgrimmer som feirer sin ankomst og slutt på en unik reise. Vi håper å komme tidlig inn til Santiago og kan delta på Pilgrimsmessen. Som nå blir holdt i San Francisco kirken som ligger like ved katedralen. Obligatorisk for alle nyankomne pilgrimmer.

Vi overnatter på et  3* hotell med sentral beliggenhet i Santiago.

Dag 8              Transport til Santiago flyplass og avreise til Madrid

Dag i Madrid til egen disposisjon. Vi snakker nærmere om hva vi gjør denne dagen.

Dag 9             Hjemreisen

Transport fra Hotellet i Madrid til Madrid Flyplass hvor vi tar flyet tilbake til Oslo Lufthavn.

Kart

  • NRF Logo
  • Reisegarantifondet Logo
  • IATA Logo