Skip to main content

Portugal - Madeira - Atlanterhavets blomstrende perle

Vandring i høyfjell og regnskog

Madeira blir ofte kalt Atlanterhavets perle, og er en grønn oase langt ute i havet, nordvest for Kanariøyene. Her finnes nord-europas eneste regnskog, og et mangfold av blomster hele året. Den flotte naturen oppleves best på vandreturer langs vanningskanalene, såkalte levadaer. De første ble bygget på 1400-tallet, og i dag finnes det rundt 200 levadaer, som tilsammen utgjør mer enn 1500 kilometer. Madeira har også mange veradaer (turstier) høyt oppe i fjellene. Turen mellom Achada do Teixeira, via Pico Puvio til Encumeadapasset er den mest spektakulære, hvor man får en følelse av å vandre på verdens tak.

Funchal er hovedstaden på Madeira. En utrolig sjarmerende by med livlige hovedgater, trendy butikker, kafeer, frodige salgshaller, og stillferdige små smug med hyggelige restauranter og barer. I gamlebyen har unge kunstnere dekorert de fleste dørene. Det er en spennende vandring fra dør til dør, hvor vi oppdage de unges kreativitet, melankoli og livsglede i en god blanding.

Høydepunkter

  • Levdavandring i regnskogen
  • Topptur til Pico Ruvio
  • Funchal og Monte
  • Vill og vakker natur
  • Spabehandlinger
  • Middag i Funchal med tradisjonell Fado

Reisen passer for

Denne reisen passer for alle som liker vandreturer i vakker natur, og som kanskje har en litt ekstra interesse for blomster. Du må være i normalt god form, og kunne klare korte opp og nedstigninger. Vandringsnivå er lett / middels. Det er viktig at gruppen holder sammen, og vi holder et jevnt tempo, med små stopp for fotografering og korte pauser. Det er høyt og bratt på Madeira, og det er viktig at deltakerne ikke lider av utpreget høydeskrekk.

4 stjernes hotell på Madeira - Hotel Galosol

Vårt hotell heter Galosol 4*, ligger rett ved havet i vakre omgivelser i Caniço-de-baixo, ca 10 min fra Funchal. I tillegg til totalt 123 rom, tilbyr hotellet et bredt utvalg av sportsaktiviteter, treningssenter, spa, ayurvedasenter, dykkersenter, eget sjøbasseng og flotte basseng med utsikt mot havet. Hotellet ble nyoppusset våren 2018 og har flere gode restauranter hvor dere kan nyte frokost, og kjempegod variert middag med et deilig glass vin.

Fakta om Maderia

Madeira har ingen urbefolkning. De første menneskene kom med skip og traff på øyene nokså tilfeldig. I 1418 ble João Gonçalves (Zarco, «den enøyde») og Tristão Vaz Teixeira satt til å lede en ekspedisjon til Guinea-kysten i Afrika. De ble tatt av en storm, og endte opp på det de kalte Ilha da Madeira («den skogkledde øya)». i 1460 ble de første sukkerroene plantet. Til å arbeide på plantasjene innførte man slaver fra Nord-Afrika. I siste halvdel av 1400-tallet ble de første levadaene konstruert, kanaler som sikret vanning av plantasjene og kraft til møllene. De fleste levadaene har blitt vedlikeholdt og videreutviklet helt frem til i dag. Kanalene leder vannet fra nordsiden hvor det regner mye, til den mer tørre og solfylte sørsiden av øya. Levada kommer av det portugisiske ordet "levar" som betyr "bære". Selv den dag i dag bruker befolkningen på Madeira levadane til å frakte frem frukt og grønnsaker, som de dyrker på små "terrassejorder" langs kanalene.

Madeira er grønn og vakker, med gode temperaturer hele året. Det finnes et hundretalls blomsterarter, urter, eukalyptustrær, vingårder og fruktåkere. Disse skaper til sammen et grønt hav av velduftende vekster på slettene og i de dype dalene mellom fjellene. I tillegg har Madeiras den unike urskogen som er med på UNESCOs bevaringsliste, den ville kysten med klippevegger som stuper ned i havet, og fjelltopper med vill og vakker natur.

Madeira har et subtropisk klima som både er stabilt og behagelig varmt. Det unike med Madeira er at det alltid er varmt, og gjennomsnittstemperaturen ligger på rundt 20 grader. Om vinteren er det rundt 18 grader, mens det er opptil 26 grader i august. Mange sier at øya har en evig vår, og dette stemmer egentlig, da blomstene springer ut året rundt her. Til tross for at det er varmt nede i byene kan det faktisk komme snø på fjellene om vinteren.

Om vår leder

Signe Rosland Jensen arbeider som økonomileder ved Risøy Folkehøyskole. Hun er utdannet innen reiseliv fra høyskolen på Lillehammer, men har først de senere årene begynt å jobbe i bransjen. I 2014 startet hun et lite «hobby»-reisebyrå, hvor hun lager dykketurer for skolen, og sender venner og bekjente på ferier i alle himmelretninger. Selv elsker hun å reise, og det har blitt mange turer til masse forskjellige destinasjoner de siste årene. En av hennes store lidenskaper er vandreturer til forskjellige steder i Europa, men hun vender alltid tilbake til Madeira som sin favoritt-vandre-destinasjon.

Status:
Fullt

Søk reise

Program

Dag for dag program

Dag 1. Oslo – Madeira og transfer til hotellet i Caniço:

Vi flyr fra Gardermoen med Norwegian til Madeira. Ankomst Cristiano Ronaldo flyplassen på ettermiddagen, og videre til hotellet bare 10 minutter unna. Etter innsjekk møtes vi til et informasjonsmøte og deretter felles middag.

Dag 2. Levada do Norte fra Boa Morte til Estreito de Camara de Lobos ca 17 km:

Turen starter ved Boa Morte. Dette er en lang levadavandring i lett terreng. Tiden flyr imidlertid veldig fort, for her er det mye å se på underveis. Levadaen passerer flotte utsiktspunkter hvor vi ser Madeiras sydkyst, og den snor seg inn i dype daler, hvor det dyrkes druer til den berømte Madeiravinen, og hvor kirsebærtrærne står tett i tett. Vi spiser lunsj underveis på restauranten Miraduro Cruz Da Caldeira. Turen avsluttes ved Estreito de Câmara de Lobos, hvor vi blir hentet og kjørt tilbake til hotellet.

Dag 3. Topptur til Pico Ruivo:

Madeiras høyeste fjell rager 1862 m.o.h. Det betyr at været er en avgjørende faktor for hvilken rute vi velger opp.

Plan A: Topptur fra Pico de Arieiro til Pico Ruvio ca 8,5 km:
Denne turen starter ved Pico de Arieiro på 1816 m.o.h. og går først dypt ned i dalen mellom Pico de Arieiro og Pico das Torres, og fortsetter i fjellsiden under Pico das Torres med utsikt ned mot Curral das Fereiras – Nonnenes dal. Så begynner klatringa opp til Pico Ruvio, Madeiras høyeste punkt. Dette er en kort men krevende tur. Etter en god pause på toppen, går vi ned igjen til skogvokterhytta og videre 2 kilometer ned til Achada do Teixeira hvor minibussen venter.

Plan B: Achada do Teixeira til Pico Ruivo ca 5 km:
Hvis været ikke er helt på vår side, tar vi en kortere tur opp til Pico Ruivo. Minibussen kjører oss opp til Achada do Teixeira hvor vi starter på vandreturen opp til Pico Ruivo. Dette er en flott steinlagt fjellsti, med moderat stigning de første 2 kilometerne. Vi tar en pause ved skogvokterhytta, og samler krefter til de siste bratte 500 meterne opp til toppen, og en fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

Etter vandreturen stopper vi ved en hyggelig liten lokal restaurant i Santana, og koser oss med en god tradisjonell lunsj. På vei tilbake til hotellet, stopper vi i den lille fiskerlandsbyen Porto da Cruz, hvor vi kan besøke en liten sukkerrørsmølle, og smake lokal rom. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 4. Spa og fridag til egen disposisjon:

Denne dagen velger alle hva de ønsker å gjøre. Reiseleder er behjelpelig med forslag til andre aktiviteter, om du ikke bare vil nyte spa og velvære på hotellet. Båttur med Santa Clara, shopping i Funchal, kurvfabrikken i Camacha, vinsmaking, hvalsafari, ekstra vandretur, etc. Mulighetene er mange. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 5. Levada do Caldeirao Verde / Caldeirao do Inferno ca 18 km:

Etter frokost kjører vi til Santana på nordkysten. Vandreturen starter i naturparken Queimadas, og går innover i frodige grønne omgivelser, med små vannfall og mosekledte fjellvegger. Fremme ved Caldeirao Verde møter vi et stort fossefall som stuper ned i et idyllisk lite tjern. Vi fortsetter inn til Caldeirao do Inferno, og her er det virkelig et inferno – av lyd, vann, fjell og magisk stemning. Ved levadaens kilde tar vi en velfortjent hvil og spiser medbrakt niste, før vi starter på turen tilbake til Queimadas. Felles middag om kvelden.

Dag 6. Spa og fridag til egen disposisjon

Denne dagen velger alle hva de ønsker å gjøre. Reiseleder er behjelpelig med forslag til andre aktiviteter, om du ikke bare vil nyte spa og velvære på hotellet. Båttur med Santa Clara, shopping i Funchal, kurvfabrikken i Camacha, vinsmaking, hvalsafari, ekstra vandretur, etc. Mulighetene er mange. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 7. Verada do Larano ca 9 km og sightseeing langs nordkysten:

Dagens vandretur starter ved Machico og vi skal gå den gamle vandringsleden mellom Machico og Porto da Cruz. Vi følger Levada do Canical i et par kilometer, før vi begynner oppstigningen mot utsiktspunktet Boca do Risco.  Stien fortsetter i fjellsiden, og på avstand er det nesten ufattelig at vi skal klare å passere den bratte fjellskrenten. Når vi kommer nærmere, ser vi imidlertid at det er anlagt en sti som er beskyttet på utsatte steder. Etter vandreturen fortsetter vi til Porto Moniz langs Seixal veien, en av de mest spektakulære veistrekningene på Madeira. Her spiser vi lunsj, og setter av tid til en dukkert i de store havbassengene. Turen tilbake går over høysletta Paul do Serra eller langs sørkysten. Været bestemmer hvilken rute vi velger. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 8. Verada da Ponta de Sao Lourenco ca 7,5 km, Monte og Funchal:

Formiddagens tur går til Madeiras østligste punkt. Selv om terrenget er litt krevende, med mye opp og ned, går vi på fantastisk flott anlagt sti. Underveis blir det mange flotte opplevelser, gjennom et landskap med svært lite vegetasjon, men med spesielle lava-formasjoner i havet. Vi tar oss god tid og nyter utsikten. I pent vær er denne turen bare fantastisk. Herfra kan man se til øya Porto Santo, og til øygruppen Islas Desertas.

På ettermiddagen kjører bussen oss til Monte. Der får vi en fantastisk utsikt over Funchal, som ligger i et stort amfi i dalsiden nedenfor Monte. For de modigste er det morsomt å prøve de tradisjonelle sledene ned mot sentrum, eller man kan ta turbanen ned igjen til havnepromenaden midt i sentrum. Det er siste kvelden på Madeira, og vi avslutter med felles middag på Fado restaurant i gamlebyen. En flott avslutning på en opplevelsesrik tur til Atlanterhavets perle.

Dag 9. Madeira - Oslo:

Etter en hyggelig frokost, er det tid for hjemreise. Vi flyr med Norwegian til Oslo.

Takk for turen, og god tur hjem!

 

Kart

  • NRF Logo
  • Reisegarantifondet Logo
  • IATA Logo