Skip to main content

Norge, Telemark- Vakre Rjukan og majestetiske Gaustatoppen

Dato: 25 - 30 juli 2020

Norge, Telemark - Vandring i majestetiske fjelltopper

NYHET- Vandringsreise i Telemark i vakre Rjukan området og majestetiske fjelltopper.
Vandringsturleder Kaisa er fra Telemark og hun inviterer til vandring og opplevelser i fjellene rundt Rjukan. Stedet som ligger ved inngangsporten til Hardangervidda og som har den kjente Gaustatoppen ruvende i bakgrunn. Vi bestiger fjellet som av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Gaustatoppen (1883 m.o.h.) som rager majestetisk over Rjukan. Fra Gaustatoppen kan du se 1/6 av Norge og toppen har Norges videste utsikt. Vi bestiger Toreskyrkja på Gaustablikk med panoramautsikt over Rjukan og Tuddal. Vi går den gamle seterveien til seteren Selstali hvor vi skal spise tradisjonsmat i Telemark, rømmegrøt og spekemat. Vi får guidet tur på sabatørstien, historien om tungtvannssabotasjen, ned til kraftstasjonen Vemork hvor Rjukan fossen ruver over. Vi tar Krossobanene taubane opp til Gvepseborg som er inngangen til Hardangervidda hvor vi kan nyte den fantastiske utsikten. Flotte overnattingsteder med tilgang til Velværsavdeling og god mat. Fjellbading og flytende badstu.

Høydepunkter

 • Toppturen til Gaustatoppen og Toreskyrkja
 • Seterstien opp Rjukenfjellet til Selstali seter med servering av rømmegrøt og spekemat
 • Guidet tur Sabatørstien, tungtvannssabotasjen
 • Krossobanen kabeltur opp til magisk utsikt
 • Norges ferie til sted på UNESCOs Verdensarvliste
 • Bade i frisk fjellvann rett ved hotellet
 • SUP-boards, kano eller robåtur
 • Flytende badstuer på Kvitåvatn med utsikt mot Gaustatoppen
 • Overnatting på historisk hotell Rjukan Admini med 3 retters middag
 • Gaustblikk Høgfjellshotell med fri inngang til Velværsavdeling og SPA behandling
 • Totalt 5 netter med frokost på flotte overnattingsteder
 • Aktiv ferie i sosialt felleskap i vakre omgivelser i Norge

Litt om stedene, Rjukan og områdene rundt

Rjukan er på UNESCOs Verdensarvliste og har sitt navn etter Rjukanfossen («den rykende fossen») Rjukan fossen er et vakkert syn og vannet brukes i Vemork kraftstasjon. Vemork og tungtvannaksjonen er historisk trekkplaster til stedet. Byelva Måna renner gjennom byen, helt ned til vakre Tinnsjøen. Solfesten på Rjukan har blitt feiret siden 1925 og i 2013 fikk byen solspeislet som fanger sollyset og sender det ned på Rjukan torg.Tinn museum, steinkirken, Rjukanbadet, Gaustabanen opp til Gaustatoppen, Krossobanen til Gvepseborg, Vemork museumet er steder som Rjukan er kjent for. Vi opplever det mest spennende Rjukan byr på med områdene rundt.

Krossobanen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane som på få minutter tar oss opp i 886 m.o.h. til øvre stasjon Gvepseborg. Fra utsiktsplatået øverst har man en storslått utsikt over hele Vestfjordalen, Vemork, Gaustatoppen og innover Gausdalen. Vi tar enten blåbær (blå taubane) eller tyttebær (rød taubane) opp hvor vi nyter utsikten og en is eller noe godt i glasset på toppen.

Selstali ligger på 900 meter ved foten av Gaustatoppen fra motsatt side hvor den mest brukte turstien går. På Selstali har de melkekyr, kalver og et par lam. De produserer setersmør, seterrømme, staulsost og prim fra melka fra kyrne. På tunet skal vi nyte rømmegrøt og spekemat med utsikt opp Gaustatoppen.

Overnatting - Gaustablikk høgfjellshotell og historisk hotell i Rjukan

Ved foten av Telemarks høyeste fjell finner du Gaustablikk høgfjellshotell på 960 m.o.h. Her skal vi overnatte i 3 netter med vandringer fra hotellet. Hotellet har egen velværsavdeling og SPA behandlinger. Gausta-området byr på bading i fjellvann. På Kvitåvatn er det flytebrygge med badestige rett utenfor Gaustablikk Høyfjellshotell. Ønsker du høyere badetemperatur er det 28 grader i svømmebassenget i velværeavdelingen på hotellet. Vil du avslutte dagen med en varm og god opplevelse, kan et besøk til de to flytende badstuer på Kvitåvatn med magisk utsikt mot Gaustatoppen anbefales. Hotellet tilbyr også leie av SUP-boards, kano og robåter. Link til hotellet https://www.gaustablikk.no/


Vi avslutter på Rjukan Admini hotel som er del av de Historiske hotel og spisesteder. Rjukan Admini ble reist av Hydros grunnlegger Sam Eyde i 1908 – og var frem til 2015 utelukkende brukt av Hydro til styremøter og ramme ved fine og viktige besøk. I dag kan du som gjest, få oppleve dette historiske hus. Bygningen er tegnet av Thorvald Astrup, en av datidens fremste arkitekter, og regnes i dag for å være en av de vakreste trebygninger i jugend stil som finnes her i landet. Kongelige gjester har bodd på Admini når de har besøkt Rjukan. Kong Haakon bodde her da han åpnet Rjukanbanen og Kong Olav overnattet her mens han ennå var Kronprins. Også Dronning Margrethe av Danmark og Dronning Sonja har flere ganger overnattet på Rjukan Admini Hotel etter fjellturer på Hardangervidda. Hele hotellet har 15 unike store innredet rom. Vi skal nyte dette stedet i 2 netter inkludert en 3 retters middag med ferske smaker av Telemark. Link til hotellet: www.rjukanadmini.com/

Begge stedene har store twin rom men også mulighet for enkeltrom mot tillegg på kr 2100,-

Måltider

Velkomstmiddag på begge hotellene er inkludert. ( to 3 retters middag). Vi kan glede oss til gode smaker av Telemark. Rjukan Admini har stor fokus på matkvalitet og har lokale ferske råvarer på menyen. (mest sannsynlig får vi servert fersk Røye eller elgekjøtt) Lunch på selstali med rømmegrøt og spekemat. Vi smører med niste fra hotellet (kr 65,- på Rauland Høgfjellshotell) eller så finnes det tilgang til supermarked på begge overnattingsteder. I Rjukan er det flere serveringsteder og kafeer. Frokost er inkludert på hotellet, vi nyter med medbrakt lunch og samles til felles middag etter avtale. Du kan også pakke med knekkebrød, energibarer, snacks etc i bagasjen hjemmefra.

Vandringsnivå og tips for turen

Nivå: Middels Krevende

Terreng: Stein og sti. Enkelte bratte oppstigninger. Men ikke så lange etapper.

Vandringen er klassifisert som middels krevende, og passer for deg som er sporty og liker en aktiv opplevelsesfylt ferie. Du bør være vant med å bevege deg i kupert terreng. Se turbeskrivelse i program.

Praktisk info.

Godt fottøy er et must og terrenget krever gode fjellstøvler med god støtte og såle . Temperaturen ligger normalt mellom 15-25 grader. I fjor hadde stedet opp mot 30 grader. Men været kan aldri garanteres. Pakk med både lette og varme klær. Lett ull, vindjakke og vandringstøy. Caps/hatt, solbriller og solkrem! Ta gjerne med en stor drikkeflaske, evt gåstaver og en lett dagstursekk med sitteunderlag. Og et lite førstehjelpsskrin i tursekken er kjekt. Lunch til vandringene kjøpes individuelt. Mat smaker best fra sekken ute i naturen!

NB! Vi ber deg fylle ut og sende inn denne obligatoriske helseerklæringen til oss innen 10 dager etter påmelding. Trykk her for skjema. Fyll inn og send det på mail til jomfru@jomfrureiser.no

Helsekrav til deltagelse på denne reisen er at du er i god form og har erfaring med å vandre i kupert terreng. Du må også kunne vandre i normalt tempo og ikke ha pågående skade i kne/ben/hofte som vil hindre gruppen underveis på fotturen.

Din reiseleder og turguide, Kaisa Hafredal

Kaisa Hafredal er en utdannet kostholdsveileder og coach. Hun er ­lidenskapelig opptatt av natur og matopplevelser. Hun er turleder i DNT og driver helsebloggen www.balanseihverdagen.no. Hun har også vandring til Lofoten i sommer. Kaisa har stort fokus på natur og matopplevelser på alle sine vandringsreiser, og gleder seg til å invitere deg til vandring i hennes hjemfylke Telemark. Det ene bildet under er fra toppen av Krossobanen med utsikt til Gaustatoppen. Det andre er tatt på Hardangervidda i nærheten av Kalhovd hytten som ligger en god sykkletur fra Gvepseborg (toppen av Krossobanen)

Oppmøte i Rjukan. Det går tog til Kongsberg og buss videre via Notodden. Om du kommer med bil kan du parkere gratis på begge overnattingstedene.

Din leder: Kaisa Hafredal

Kaisa Hafredal er vandringsleder for Jomfrureiser på 7 året! Kaisa er utdannet kostholdsveileder og coach, er lidenskapelig opptat av helse, ernæring og aktiv livsstil i naturen. Elseker å reise, oppleve nye kulturer og...

Pris: 11 800,-
Inkludert:
 • All transport mellom overnattingsteder, vandringsetapper og opplevelser
 • 5 netter med frokost på flotte overnattingsteder (enkeltrom mulig mot tillegg)
 • (3 netter på Gaustblikk Høgfjellshotell med fri inngang til Velværsavdeling)
 • (2 netter på historiske Rjukan Admini Hotel i suite rom)
 • 2 flotte 3 retters middag (uten drikke) Lokale ferske råvarer fra Telemark
 • 1 lunch på seter med Rømmegrøt og spekemat
 • Krossobanen kabeltur opp til magisk utsikt
 • Guidet tur med dyktig lokal guid- Sabatørstien- tungvann historien
 • Vandringsleder Kaisa Hafredal
 • Sosialt fellesskap med andre jenter
 • Reisen er omfattet av reisegarantifondet
Ikke inkludert:
 • Transport til Rjukan
Reisedager: 6
Bestill reise

Søk reise

Dag for dag program

DAG 1 Oppmøte- tur på Gaustablikk- Velkomstmiddag Lørdag 25 juli

Oppmøte kl 14 på Gaustablikk høgfjellshotell for de som kommer med egen bil. Vi setter opp felles transport fra Rjukan sentrum for de som kommer med offentlig transport. (avklares med deltakerne om nøyaktig tidspunkt). I dag blir det en tur til Skipsfjell eller Ørnenipa. Avhengig av når gruppen samles på ettermiddagen. En liten tur i området blir det garantert før velkomstmiddag (3 retters inkludert uten drikke) i hotellets restaurant.


• Distanse/tid:  1-3 timers vandring i moderat terreng. 
• Overnatting: Gaustablikk høgfjellshotell. 3 netter med frokost + 1 middag  med fri inngang til velværsavdelingen.  Twinrom eller mulighetet for enkeltrom


Velværeområdet består av et bassengområde med svømmebasseng,  badstue, steambad, boblebad, treningsrom, soldekk med solsenger, behandlingsrom for massasje. Individuelle SPA behandlinger bestille direkte. (obs kan være begrenset tilgang) Flytende badstuer på Kvitåvatn med utsikt over Gaustatoppen. (ikke inkludert i oppholdet, bookes). https://www.gaustablikk.no/flytende_badstuer/


NISTE. De fleste dager tar vi med egen lunch vi nyter underveis på vandringsettappene. Nistepakke kan smøres under frokosten. Kr 65,- pr Høgfjellshotellet. Det er også dagligvare 50 meter fra hotellet som er åpent hver dag. I Rjukan er det også flere muligheter, bakeri, supermarket. En lunch er inkludert.


DAG 2 ToreskyrkjaTid for velvære  Søndag 26 juli
Etter frokost legger vi rett på tur fra hotellet og i dag skal vi bestige Toreskyrkja, fjelltoppen på 1371 meter som stikker opp i fjellmassivet mellom Kvitåvatn, Gaustablikk og Heddersvatn ved Stavsro. Toppen har en fantastisk utsikt mot Tuddal og fjellområdene sørover i Telemark. Gaustatoppen er også et flott skue fra Toreskyrkja. Turen til Toreskyrkja regnes for å være en noe tøffere tur enn Gaustatoppen. Turen går i høyfjellsterreng med passasje i steinblokker. Stien starter på 958 meter og følger i store deler en bekkedal slik at det er flere steder det er muligheter til drikke og en avkjøling i det kalde vannet. Ettermiddagen er det tid for velværsavdelingen, bading, padling, peiskos på høgfjellshotellet og avslapping. Gruppen avtaler felles middag på hotellet (ikke inkludert). 


• Distanse/tid:  ca 6 km, 4 timer tur/retur 450 m opp/nedstigning, krevende terreng. Vi tar med egen niste, kan smøres på hotellet.

DAG 3 Gaustatoppen 1883 moh - Tid for velvære Mandag 27 juli
Etter frokost blir vi fraktet med buss til Stavsro på 1100 moh hvor stien til Gaustatoppen (også kalt Gausta) starter. Stien går i jevn oppstigning på bred sti med steinete underlag. Etter hvert som vi nærmer oss toppen får vi stadig finere utsikt og etterhvert ser vi utover fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. Fra Gaustatoppen 1883 moh har du 360 graders utsikt til en sjettedel av Fastlands-Norge. Målt i areal, finner du ikke tilsvarende vid utsikt noe annet sted her i landet. Gaustatoppen turisthytte som ligger på utsiktsplatået er kjent for vaflene sine. Vi legger inn god tid til å nyte utsikten og noe godt å spise/drikke. Det øverste punktet kan nåes i litt brattere kuppert terreng et par hundre meter bak turisthytten, hit kan du også gå om du ønsker. Samme sti tilbake med buss i retur til hotellet. På ettermiddagen er det igjen tid til i nyte hotellets Velværsavdeling. Boblebad og badstue eller en SPA behandling. Flytende badstue med fjellutsikt (ikke inkludert, bookes utenom) passer vel bra etter topptur eller et bad i friskt fjellvann. En padletur er det også tid til på Kvitåvatn. Gruppen avtaler felles middag på hotellet (ikke inkludert). 


• Distanse/tid:  ca 9 km - ca 4,5 t tur/retur 700 m opp/nedstigning i moderat terreng. Servering på turisthytten på toppen av Gaustatoppen.


DAG 4 Sabatørstien- Rjukan Tirsdag 28 juli
Etter frokost og utsjekk drar vi til Rjukan Admini hotel. De som kommer i egen bil kjører ned til Rjukan og parkerer gratis der.  Vi leverer bagasjen i resepsjonen. Innsjekk gjør vi på ettermiddagen. Det blir tid til et lite stopp i sentrum i Rjukan om du vil handle med noe godt til lunch som vi nyter underveis på dagens spennende vandring. I dag får vi en meget dykig og annerkjent lokal guide til å guide oss igjennom sabatørstien. Sabotørstien er 8 km og starter ved Rjukan Fjellstue og ender opp ved parkeringen til Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork. Vi starter på fjellsti opp dalen og går innover mot juvet.  Sabotørstien er deler av veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig den natten de skulle sprenge tungtvannsfabrikken. Tungtvannaksjon har satt historisk preg og det blir spennende å gå i fotsporene mens vi får fortalt historien.Vi blir fraktet med minibuss fra Vemork til hotellet. Egentid på ettermiddagen til å nyte hotellets lobby og uteområdet før  3 retters flott middag med lokale ferske smaker fra Telemark (inkludert uten drikke).


• Distanse/tid:  ca 8-10 km, ca 4 timer i moderat terreng. Vi tar med egen niste, kan smøres på hotellet. Eller kjøpe i Rjukan.

• Overnatting: Herskapelige Rjukan Admini hotell 2 netter med frokost + en 3 retters middag. Store flotte rom i dette historiske hotellet. https://www.rjukanadmini.com/


DAG 5  Seter besøk med rømmegrøt og spekemat- Krossobanen  Onsdag 29 juli

Etter en god lang frokost starter vi å gå fra hotellet igjennom Rjukan og mot den gamle seterveien opp stasjonslia (også kalt såheim). Utsikten over Rjukan dalen og Rjukan fossen er upåklakegeli  og oppi dalen venter idylliske Selstali seter som ligger ved foten av Gaustatoppen (900 moh). Seteren lager egne melkeprodukter fra dyrene på seteren. Vi nyter området før vi setter oss til bords og får servert ekte rømmegrøt fra Telemark og spekemat. Vi blir hentet med minibuss og fraktet direkte til Krossobanen. Krossobanen er Nordens eldste og mest originale to-tausbane. I løpet av 5 minnutter blir vi fraktet med Blåbær (blå taubane) eller tyttebær (rød taubane) fra 483 moh til 886 moh til øvre stasjon Gvepseborg. Fra utsiktsplatået har man en storslått utsikt over hele Rjukan, Vermork, Gaustatoppen og innover Gausdalen. Vi nyter drikke og kanskje en is på toppen før vi tar banene ned og blir fraktet med buss tilbake til hotellet. Kvelden fri til egen disposisjon. Gruppen kan avtale felles middag på hotellet eller på et spisested i Rjukan. 


• Distanse/tid:  Vi går fra Rjukan på 296 moh til Selstali 900 moh- 600 m bratt oppstigning ca 9 km, 2  timer. Krevende oppstigning. Felles lunch på Selstali seter (inkludert)


DAG 6 Avslutning- Sightseeing i Rjukan Torsdag 30 juli

Vi nyter vår siste frokost i felleskap. Utsjekk på hotellet innen kl 11. Reisen avsluttes i dag i Rjukan. Så er det opp til den enkelte når de ønsker å returnere hjem. Dagen kan nytes i Rjukan og området rundt. Rjukan steinkirke er verdt et besøk. Et must er å se Rjukan speilet som ligger på torget. Solspeilet er montert i fjellveggen, speilene fanger sollyset og sender det ned på Rjukan Torg.

Vi tror disse dagene vil gi deg flotte minner i vakre omgivelser i Norge. Aktiv ferie i sosialt felleskap. VELKOMMEN!

Vi tar forbehold om endringer i programmet grunnet værforhold eller andre hendelser utenfor vår kontroll og ytre påvirkning. Vi viser til våre betingelser på nettsiden.
 

Kart

Avreisedato og pris

AvreisedatoAvreisestedReisemålLedige plasserPris

Juli 2020

25/07Norge, Telemark - Vakre Rjukan og majestetiske Gaustatoppen
Leder: Kaisa Hafredal
211 800,-Bestill
 • NRF Logo
 • Reisegarantifondet Logo
 • IATA Logo