Skip to main content

Portugal, Madeira - Vandring på høyfjell og i regnskog

Dato: 22.- 29.mars 2022

Topptur og levadavandring på frodige Madeira

Med hav og høyder i blikket kan du knyte på deg turskoene og bli med og vandre på «verdens tak». Det er nemlig den følelsen du får på turen mellom Pico de Arieiro og Pico Ruvio - den mest spektakulære turstien høyt oppe i fjellene på Madeira. Du vandrer langs vanningskanaler, levadaer fra 1400-tallet, som det finnes mer enn 1500 kilometer av på øya. Madeira omtales som Atlanterhavets perle og du får oppleve denne grønne oasen fra både fjell og hav. Her finner du regnskog og fargerike blomster hele året.

Madeira levada flowers

Høydepunkter

 • Levadavandring i regnskogen
 • Topptur til Pico Ruvio
 • Monte og Funchal
 • Vill og vakker natur
 • Mulighet for Spabehandlinger
 • Middag med tradisjonell Fado-sang

Regnskog Madeira

Utforsk øya Madeira

Madeira er grønn og vakker, med gode temperaturer hele året. Det finnes et hundretalls blomsterarter, urter, eukalyptustrær, vingårder og fruktåkere. Det blir til sammen et grønt hav av velduftende vekster på slettene og i de dype dalene mellom fjellene. I tillegg har Madeira den unike urskogen som er med på UNESCOs bevaringsliste, den ville kysten med klippevegger som stuper ned i havet, og fjelltopper med vill og vakker natur.

Funchal er hovedstaden på Madeira. En utrolig sjarmerende by med livlige hovedgater, trendy butikker, kafeer, frodige salgshaller, og stillferdige små smug med hyggelige restauranter og barer. I gamlebyen har unge kunstnere dekorert de fleste dørene. Det er en spennende vandring fra dør til dør, hvor vi oppdage de unges kreativitet, melankoli og livsglede i en god blanding.

Du bor rett ved havet på Hotel Galosol

Hotel Galosol har 4 stjerner og ligger rett ved havet i vakre omgivelser i Caniço-de-baixo, ca 10 min fra hovedstaden, Funchal. Hotellet har 123 rom og tilbyr et bredt utvalg av sportsaktiviteter, treningssenter, spa, ayurvedasenter, dykkersenter, eget sjøbasseng og flotte basseng med utsikt mot havet. Her er også flere gode restauranter, hvor dere kan nyte frokost og middag med et glass vin.

Madeira utsikt view

Signe R. Jensen er din vandringlseder på reisen

En av Signes store lidenskaper er vandringsreiser til forskjellige steder i Europa. Hun vender alltid tilbake til Madeira som sin favorittdestinasjon for vandring. Les mer om Signe her.

Din leder: Signe Rosland Jensen

Signe Rosland Jensen arbeider til vanlig som økonomileder ved Risøy Folkehøyskole. Hun er utdannet innen reiseliv fra høyskolen på Lillehammer, men har først de senere årene begynt å jobbe i bransjen. I 2014 startet hun...

Pris: 17 200,-
Inkludert:
 • Fly tur/retur Oslo - Funchal inkludert bagasje
 • Transfer t/r flyplass - hotell
 • 7 netter i delt rom med utsikt til hagen
 • Daglig frokost
 • Lunsj 3 dager
 • Daglig middag
 • Vandringer og utflukter i henhold til program
 • Stort gratis treningsprogram på hotellet med lokale instruktører
 • Norsk reiseleder hele turen
 • Sosialt fellesskap med andre jenter
 • Reisen er omfattet av Reisegarantifondet
Reisedager: 8
Bestill reise

Søk reise

Program

Dag for dag program

Dag 1. Oslo – Madeira og transfer til hotellet i Caniço:
Vi flyr fra Gardermoen til Madeira. Ankomst Cristiano Ronaldo flyplassen på ettermiddagen, og videre til hotellet bare 10 minutter unna. Etter innsjekk samles vi til et informasjonsmøte og deretter felles middag.

Dag 2. Levada do Norte fra Boa Morte til Estreito de Camara de Lobos ca 17 km:
Turen starter ved Boa Morte. Dette er en lang levadavandring i lett terreng. Tiden flyr imidlertid veldig fort, for her er det mye å se på underveis. Levadaen passerer flotte utsiktspunkter hvor vi ser Madeiras sydkyst, og den snor seg inn i dype daler, hvor det dyrkes druer til den berømte Madeiravinen, og hvor kirsebærtrærne står tett i tett. Vi spiser lunsj underveis på restauranten Miraduro Cruz Da Caldeira. Turen avsluttes ved Estreito de Câmara de Lobos, hvor vi blir hentet og kjørt tilbake til hotellet.

Dag 3. Topptur til Pico Ruivo:
Madeiras høyeste fjell rager 1862 m.o.h. Det betyr at været er en avgjørende faktor for hvilken rute vi velger opp.

Plan A: Topptur fra Pico de Arieiro til Pico Ruvio ca 8,5 km:
Denne turen starter ved Pico de Arieiro på 1816 m.o.h. og går først dypt ned i dalen mellom Pico de Arieiro og Pico das Torres, og fortsetter i fjellsiden under Pico das Torres med utsikt ned mot Curral das Fereiras – Nonnenes dal. Så begynner klatringen opp til Pico Ruvio, Madeiras høyeste punkt. Dette er en kort men krevende tur. Etter en god pause på toppen, går vi ned igjen til skogvokterhytta og videre 2 kilometer ned til Achada do Teixeira hvor minibussen venter.

Plan B: Achada do Teixeira til Pico Ruivo ca 5 km:
Hvis været ikke er helt på vår side, tar vi en kortere tur opp til Pico Ruivo. Minibussen kjører oss opp til Achada do Teixeira hvor vi starter på vandreturen opp til Pico Ruivo. Dette er en flott steinlagt fjellsti, med moderat stigning de første 2 kilometerne. Vi tar en pause ved skogvokterhytta, og samler krefter til de siste bratte 500 meterne opp til toppen, og en fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

Etter vandreturen stopper vi ved en hyggelig liten lokal restaurant i Santana, og koser oss med en god tradisjonell lunsj. På vei tilbake til hotellet, stopper vi i den lille fiskerlandsbyen Porto da Cruz, hvor vi kan besøke en liten sukkerrørsmølle, og smake lokal rom.

Dag 4. Spa og fridag til egen disposisjon: 
Denne dagen velger alle hva de ønsker å gjøre. Reiseleder er behjelpelig med forslag til andre aktiviteter, om du ikke bare vil nyte spa og velvære på hotellet. Båttur med Santa Clara, shopping i Funchal, kurvfabrikken i Camacha, vinsmaking, hvalsafari, ekstra vandretur, etc. Mulighetene er mange.

Dag 5. Levada do Caldeirao Verde / Caldeirao do Inferno ca 18 km:
Etter frokost kjører vi til Santana på nordkysten. Vandreturen starter i naturparken Queimadas, og går innover i frodige grønne omgivelser, med små vannfall og mosekledte fjellvegger. Fremme ved Caldeirao Verde møter vi et stort fossefall som stuper ned i et idyllisk lite tjern. Vi fortsetter inn til Caldeirao do Inferno, og her er det virkelig et inferno – av lyd, vann, fjell og magisk stemning. Ved levadaens kilde tar vi en velfortjent hvil, før vi starter på turen tilbake til Queimadas. Turen er lang men lett å gå, med kun en liten stigning like før Caldeirao do Inferno. Felles middag om kvelden.

Dag 6. Verada do Larano ca 9 km og sightseeing langs nordkysten:
Dagens vandretur starter ved Machico og vi skal gå den gamle vandringsleden mellom Machico og Porto da Cruz. Vi følger Levada do Canical i et par kilometer, før vi begynner oppstigningen mot utsiktspunktet Boca do Risco.  Stien fortsetter i fjellsiden, og på avstand er det nesten ufattelig at vi skal klare å passere den bratte fjellskrenten. Når vi kommer nærmere, ser vi imidlertid at det er anlagt en sti som er beskyttet på utsatte steder. Etter vandreturen fortsetter vi til Porto Moniz langs Seixal veien, en av de mest spektakulære veistrekningene på Madeira. Her spiser vi lunsj, og setter av tid til en dukkert i de store havbassengene. Turen tilbake går over høysletta Paul do Serra eller langs sørkysten. Været bestemmer hvilken rute vi velger.

Dag 7. Verada da Ponta de Sao Lourenco ca 7,5 km, Monte og Funchal:
Formiddagens tur går til Madeiras østligste punkt. Selv om terrenget er litt krevende, med mye opp og ned, går vi på fantastisk flott anlagt sti. Underveis blir det mange flotte opplevelser, gjennom et landskap med svært lite vegetasjon, men med spesielle lava-formasjoner i havet. Vi tar oss god tid og nyter utsikten. I pent vær er denne turen bare fantastisk. Herfra kan man se til øya Porto Santo, og til øygruppen Islas Desertas.

På ettermiddagen kjører bussen oss til Monte. Der får vi en fantastisk utsikt over Funchal, som ligger i et stort amfi i dalsiden nedenfor Monte. For de modigste er det morsomt å prøve de tradisjonelle sledene ned mot sentrum, eller man kan ta turbanen ned igjen til havnepromenaden midt i sentrum. Det er siste kvelden på Madeira, og vi avslutter med felles middag på Fado restaurant i gamlebyen. En flott avslutning på en opplevelsesrik tur til Atlanterhavets perle.

Dag 8. Madeira - Oslo:
Etter en hyggelig frokost, er det tid for hjemreise. 

Takk for turen, og god tur hjem!

 

Madeira - historie, levadaer og klima

Madeira levada stairs view

Litt historie om levadaene og Madeira

Madeira har ingen urbefolkning. De første menneskene kom med skip og traff på øyene nokså tilfeldig. I 1418 ble João Gonçalves (Zarco, «den enøyde») og Tristão Vaz Teixeira satt til å lede en ekspedisjon til Guinea-kysten i Afrika. De ble tatt av en storm, og endte opp på det de kalte Ilha da Madeira, «den skogkledde øya». i 1460 ble de første sukkerroene plantet. Til å arbeide på plantasjene innførte de slaver fra Nord-Afrika. I siste halvdel av 1400-tallet ble de første levadaene konstruert, kanaler som sikret vanning av plantasjene og kraft til møllene. De fleste levadaene har blitt vedlikeholdt og videreutviklet helt frem til i dag. Kanalene leder vannet fra nordsiden hvor det regner mye, til den mer tørre og solfylte sørsiden av øya. Levada kommer av det portugisiske ordet «levar» som betyr «bære». Selv den dag i dag bruker befolkningen på Madeira levadane til å frakte frem frukt og grønnsaker, som de dyrker på små «terassejorder» langs kanalene.

Madeira Flower

Klima på Madeira

Madeira har et subtropisk klima som både er stabilt og behagelig varmt. Det unike med Madeira er at det alltid er varmt, og gjennomsnittstemperaturen ligger på rundt 20 grader. Om vinteren er det rundt 18 grader, mens det er opptil 26 grader i august. Mange sier at øya har en evig vår, og dette stemmer egentlig, da blomstene springer ut året rundt her. Til tross for at det er varmt nede i byene kan det en sjelden gang komme snø på fjellene om vinteren.

Kart

Avreisedato og pris

AvreisedatoAvreisestedReisemålLedige plasserPris

Mars 2022

22/03Oslo, GardermoenPortugal, Madeira - Atlanterhavets blomstrende perle
Leder: Signe Rosland Jensen
Mer enn 417 200,-Bestill
 • NRF Logo
 • Reisegarantifondet Logo