Nepal og Bhutan - Kulturopplevelser og fjellvandring med turleder Ann-Helén Selle Opdal

- Opplev Kathmandu til fots!
- Fjellvandring på verdens tak!
- Mountain flight til Mount Everest!
- Verdens råeste flyreise over Himalaya mellom Nepal og Bhutan!
- Mystisisme, uberørt natur og kulturskatter i verdens siste Shangri-La!
- Kunnskapsrike og lokalkjente Ann Helen Selle Opdal

Last ned program

Nepal og Bhutan - Kulturopplevelser og fjellvandring med turleder Ann-Helén Selle Opdal 

Dato: 22. oktober - 7.november 2017

En reise til to land på verdens tak som også inkluderer verdens mest spektakulære flytur. Vi er stolte av å være de første i Norge som kunne presentere denne unike kombinasjonen. Vi starter reisen i Nepal med byvandring, kultur og folkeliv. I fem dager skal vi ut på fjellvandring med utsikt over 6-8000 meters topper, når opp til 3300 m.o.h., og å leve under enkle og svært gjestfrie forhold. Hvis været tillater det, er det i tillegg mulighet for en times flytur til Mount Everest. Bhutan er en stor kontrast til Nepal med langt færre innbyggere og turister. Alle som får oppleve den uendelige uberørte natur, det nasjonalkledde folket, de mektige klostrene samt den pulserende mystisismen som trigger alle sanser er veldig heldige. Du kan ved påmelding velge om du vil at din reise skal forlenges i Thailand.

Inkludert: Alle flyreiser t/r, skatter, avgifter, 15 netter, frokost daglig, de fleste måltider, alle utflukter, all transport samt Ann-Helén Selle Opdal, sykepleier og lokalkjent reiseleder. Med sin personlige tilhørighet, mange års reiseerfaring og store nettverk i Nepal bidrar hun til at reisen kommer under huden og blir uforglemmelig. Kun 15 deltagere, vær derfor rask med din påmelding!

Pris: Kr 39 950,-     enkeltrom: Kr 4 700,-

Reisen er åpen for både kvinner og menn med normalt god fysisk form og med god appetitt på opplevelser utenom det vanlige. Reisen er også basert på voksne deltagere og programmet har tatt hensyn til det i vanskelighetsgrad. Viktig med tidlig bestilling for rimeligst mulig flybilletter.

"Tusen takk for en fantastisk tur! Tusen takk for at du så raust gir av deg selv og deler kunnskap, visdom og ikke minst gleden fra disse fantastisk vakre og varme landene.  Jeg vil også få rose de flotte guidene vi hadde både i Nepal og Bhutan!!!  Fantastisk nydelige mennesker! Dere har veldig gode samarbeidspartnere!  Igjen tusen, tusen takk for turen!!!

(Tidligere deltager)

Status:
Fullt

INFORMASJON

GENERELL INFORMASJON NEPAL


PENGER:
I Kathmandu finnes mange minibanker og valutavekslere, i Pokhara et par stykker.  Valuta kan også veksles på hoteller.  Kreditkort og visa kan brukes i alle minibanker, samt i noen forretninger og restauranter.  Erfaringsmessig er det imidlertid opptil flere uttakssteder som ikke aksepterer kreditkort, og det er derfor lurt å ha med begge deler.
Jeg anbefaler alltid å ha med noen dollar i cash fra Gardemoen, eks. 100-150.
Visum 30 dollar + passbilde!

PÅKLEDNING:
I Nepal er hinduisme og buddhisme de gjeldende religioner.  I motsetning til islam er det derfor mer kulturelt enn religiøst betinget at vi er opptatt av å ta hensyn til og respektere kleskodene.
Hovedregelen er at skuldrene skal være tildekket (damene kan la singlet og de dypeste utringningene bli igjen hjemme), og skjørt og shorts skal være til eller nedenfor kneet.
Husk at solen er veldig sterk i Nepal, og solkrem og hodeplagg er helt nødvendig!

SHOPPING:
Nepal er et av de land i verden hvor kort(ene) virkelig kan gå varme uten på noen måte å brenne hull i!
Pashminasjal / skjerf, ullgensere, papir, sølv, skreddersydde skinnklær, billige eller dyre sportsklær / sportsutstyr, ghurka kniver, indiske sjal / tekstiler / sengetepper / silkepysj og morgenkåpe, røkelse, yaktepper og sjal, bøker, etc. etc.
Ikke pakk kofferten stappfull på vei ut, - spar noen ekstra kilo til hjemturen!!

KLIMA:
Dagene er deilig varme (20-25 grader), kveldene og nettene kjølige.  På trekking blir det kaldere jo høyere vi kommer.
Godt tips til jentene er å ta med et par tynne nylonstrømpebukser under skjørt eller bukse for kjølige kvelder.

TREKKING:
Trekking, - eller fjellvandring, er noe av det beste Nepal kan by på!  Å vandre blant verdens høyeste fjell gir en helt, helt spesiell opplevelse.  Ingenting kan måle seg med de svære hvite toppene som nærmer seg sakte men sikkert ettersom vi går, for de fleste får begrepet ”fast som fjell” en helt annen betydning etter Nepal.  Det er ikke vanskelig å forstå at nepaleserne selv har et religiøst forhold til Himalaya fjellene, noen topper som for eksempel Fishtale, er erklært hellig og dermed ikke tilgjengelig for å bestige.

”Mountainflighten” til Mount Everest og flyturen mellom Kathmandu og Pokhara er også ypperlige anledninger til å oppleve dette panoramaet på nært hold, - og de fleste forelsker seg hodestups i det de ser og kommer tilbake ved senere anledning for å oppleve det igjen.
På denne turen skal vi ha enda en flyopplevelse, fra Pokhara og til Jomsom som ligger i verdens lengste dal.  Her vil vi snirkle oss inn mellom fjellene, og ikke fly høyere enn at vi ser landsbyer og hus som klorer seg fast i fjellsiden.

Når vi går trekking så overnatter vi på lokale lodger underveis.  Det betyr en enkel standard både når det gjelder komfort og mat.  Vi har med egne soveposer (som dere kan leie nyrenset for billig penge i Kathmandu), som oftest egen kokk, og vann til dusj er alltid tilgjengelig, om ikke alltid varmt vann.  Erfaringen er at dette gir en spesiell nærhet til folk og land, og dersom en er villig til å la seg berøre gir det uforglemmelige minner.  Om kvelden tenner vi bål, og nepaleserne er veldig glade i både å spille og danse, - noe vi inviteres til å være delaktig i.
Bagasjen tas hånd om av bærere, - hver enkelt bærer kun en dagstur sekk med nødvendig innhold som kamera, vannflaske, ekstra genser, regnkappe, sol krem, snacks, etc.
I Jomsom benytter vi oss også av muldyr, både til å bære bagasjen og som eventuelt kan avlaste slitne ben for en kortere periode.  Staver anbefales, de er en god støtte både oppover og nedover.
Bharat Regmi er min årelange samarbeidspartner og gode venn, og han guider oss trygt og sikkert på den beste måten.  Som ornitolog har han også svært god kompetanse i alt som har med flora, fauna og fugleliv å gjøre!

POLITISK SITUASJON:
Nepal er sterkt preget av 12-årig konflikt mellom maoistgrupperinger og regjeringshær / konge. 
Turister har til denne dag ikke blitt rammet fysisk på noen måte av konflikten.    Situasjoner kan imidlertid oppstå hvor vi må improvisere / flytte på programposter av praktiske og utenforstående årsaker, eller at vi velger å ta fly begge veier istedenfor buss en vei mellom Pokhara og Kathmandu på grunn av store politisperringer og ”checkpoints”, noe som vil gjøre turen unødvendig lang og slitsom.  Disse vurderingene blir fortløpende tatt av Bharat og Ann-Helen.

I februar 2005 gjorde kongen et kupp, hvor han avsatte statsminister, regjering og folkevalgt demokrati og selv tok eneveldig styring.  Frustrasjonen har ulmet fra første dag, og flere utenlandske organisasjoner har trukket tilbake økonomisk bistand for å markere politisk uenighet i denne måten å håndtere konflikten på.

Konflikten nådde et klimaks i april i år, med tre uker rundt påsketider hvor Nepal var på nyhetene hver dag.  Folkets opprør og sterke demonstrasjoner fikk sin belønning, - demokratiet ble gjeninnført og kongen strippet for all makt.  Han sitter tilbake med autoritet kun i form av å være en inkarnert hinduistisk gud.

Den politiske situasjonen har siden denne konflikten endte i april vært preget av svært optimistiske signaler.  Maoistene har kommet ut av jungelen og inn i kontorlokaler i Kathmandu, og en interim regjering er dannet bestående av syvparti koalisjon og maoister.  Nytt valg er annonsert til april neste år.  Livet er roligere, enklere og mer forutsigbart for nepaleserne enn på mange år, og optimismen for framtiden er i ferd med å venne tilbake.

Vår tilstedeværelse som turister har hele tiden vært VELDIG VIKTIG, - vi kan tilføre sårt tiltrengt økonomiske midler samt være uavhengige observatører både i forhold til politiske prosesser og menneskerettigheter.  At det er trygt å være turist i Nepal på tross av denne konflikten er vanskelig å forstå for de fleste, - det må være det eneste stedet igjen i verden hvor dette er tilfelle på denne måten.

Ambassaden sendes en detaljert liste over turdeltagerne i forkant av hver tur.
Inkludert i prisen er den offisielle trekking avgiften som vi ordner før vi starter å gå, og som gir ett trekking sertifikat som dere får som suvenir i etterkant.

Ann Helen Selle Opdal

Ann-Helens reiser 2015.pdf

 

Kart