Norge, Rondane - Sykkeltur og topptur i vakre Grimsdalen

Opplev nasjonalparkene Dovre og Rondane på sykkel og til fots

Grimsdalen er en frodig og vakker seterdal som strekker seg fra Dovre i vest til Folldal i øst. Nå kan du bli med å oppleve denne fantastiske dalen både ved å sykle langs Grimsdalsvegen og til fots på topptur. Vi skal nyte vakkert skue til Rondane nasjonalpark på den ene siden og Dovre nasjonalpark på den andre siden. Sammen med vandringsleder Elisabeth skal vi vandre sammen og bo på den koselige DNT hytta Grimsdalen, som består av et hyggelig tun med flere gamle kulturbygninger.

Høydepunkt

  • El-sykkeltur til Folldal og Folldal gruver
  • Topptur til Pikhetta 1.510 moh
  • Opphold på trivelige Grimsdalshytta
  • Kortreist mat fra Grimsdalen

På reisen

Sykkeltur 6 - 7 timer
Denne dagen bruker vi to hjul og motor. Full opplæring på el-sykkel blir gitt før avreise.
Sykkelturen tar oss på grusveier, traktorveier og noen stier. Vi stopper innom en gammel setergrend - Tollevshaugen. Videre tråkker vi oss mot Grimsdalsgruva og opp til Folldal gruvene. Her stopper vi opp med en deilig pause, mens vi får en spennende omvisning på gruvemuséet. Hjemover sykler vi via ruten til Tour de Dovre.Til fots 6 - 7 timer (17 kilometer)
På vandredagen vår er det Pikhetta som er vårt mål. Vi vandrer på fine stier og lettgått terreng. Når vi går innover fjellet kan vi skimte vårt mål som er 1510 meter over havet. Her venter den fantastisk utsikt over både Rondane og Dovre nasjonalpark.

Innkvartering i Grimsdalshytta

Grimsdalshytta ble ombygd i 2008 og de gamle kulturbyggene i Gimsdalen har fått følge av en ny og flott hovedbygning. Hytta har 54 sengeplasser fordelt på 2 - 4 sengsrom. Vi skal bo på 4- sengs rom. Alle sengene har dyner og puter med sengetøy. Vi har inkludert sengetøy og håndkle på denne reisen. Alle måltider er inkludert på hytta dette spiser vi i fellesskap.
Din vandreleder Elisabeth

Elisabeth har gått opp denne reisen i 2021 og gleder seg enormt til å vise frem noe av det vakreste Norge har å by på. Med en kombinasjon med både sykkel og vandring får du virkelig den perfekte fjellturen i Norge. Les mer om fjellgeita Elisabeth her

Status:
Fullt

Dag for dag program

Dag 1 Ankomst Grimsdalshytta
Det settes opp transport for de som kommer med tog.

Vi møtes på Grimsdalshytta og blir kjent med turfølget for helgen. Vi går igjennom programmet og spiser felles middag.

Dag 2 El-sykkeltur til Foldal
Vi spiser frokost før vi møtes pakket og klare for sykkeltur kl 09:00. Vi går over syklene og gjør individuelle tilpasninger. Har du ikke brukt el-sykkel før, går vi gjennom innstillingene på dette også.

Vi skal for det meste sykle på grusveier, men en del av løypa går på mindre traktorvei og noe sti. Det er helt uproblematisk å trille sykkel her hvis man ønsker dette. På veien stopper vi innom Tollevshaugen som er en gammel setergrend. Alle setrene i Grimsdalen tilhører gårder fra Dovre og alle hadde tradisjonell seterdrift frem til 1950-tallet. Den siste seterdrifta på Tollevshaugen var ca 1980.

Fra Tollevshaugen fortsetter vi på den gamle ferdselsveien mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Her forlater vi grusveien og sykler over på noe som ligner på en gammel traktorvei. Her vil veien også gå over til bred sti, men det går fint an å sykle her. Vi triller sykkelen over de vanskeligste partiene. Vi sykler også forbi restene etter Grimsdalsgruva som lå oppi fjellene her. Etter Grimsdalsgruva kommer vi igjen ut på grusveien og sykler denne helt frem til Folldal.

Vi sykler opp til Folldal gruvene og tar en velfortjent pause her. Vi besøker gruvemuseét og får vite litt om gruvedriften som var en viktig næringsvei for bygdesamfunnet i dette området. Folldal er en av bygdene som har vokst frem nettopp pga gruvedriften.

Fra Folldal sykler vi en annen vei tilbake til Grimsdalshytta. Nå får vi et stykke med asfalt før vi svinger av på Grimsdalsvegen igjen. Vi følger nå det som er en del av den kjente sykkelrunder Tour de Dovre. Vel tilbake på hytta kan vi ta en velfortjent hvil i solveggen før vi gjør oss klare for kveldens middag.

Runden er ca 56 km lang og vi legger bak oss ca 700 høydemetre. Vi er ute i 6-7 timer, litt avhengig av antall pauser og tiden vi bruker på museét.

Dag 3 Fottur til Pikhetta 1.510 moh
I dag skal vi ta beina fatt og det er topptur som dagens aktivitet. Vi starter kl 09:00 og går på fin sti i retning mot Hjerkinn. Ikke lenge etter at vi startet vandringen vil vi se innover i fjellet og vi kan skimte den pyramideformede toppen Pikhetta. Vi følger den T-merkede stien i drøye 4 km før vi tar av stien. Herfra går vi utenfor sti på vei opp til Pikhetta. Toppen ligger på 1.510 moh og vi har nydelig utsikt over både Rondane og Dovre nasjonalpark. Herfra kan vi også se mange av de kjente 2000-meters toppene i Rondane. Ved godt vær nyter vi matpakka på toppen før vi går ned på motsatt side av der vi kom opp. Vi går forbi Magnehuset som opprinnelig er en gammel mose- og slåttebu. Herfra følger vi bekken nedover til vi igjen møter på en T-merket sti som tar oss tilbake til Grimsdalshytta.

Turen går i fint terreng og er lettgått. Totale høydemetre på runden er ca 800 høydemetre. Runden er ca 17 km lang og vi bruker mellom 6 og 7 timer avhengig av hvor lange og mange pauser vi tar.

Dag 4 Utsjekk og hjemreise.
Det blir felles transport til togstasjonen.

Det er mulig å kjøre bil helt inntil Grimsdalshytta.

Kart

  • NRF Logo
  • Reisegarantifondet Logo